Toshiro Mifune

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Toshiro Mifune (ja. 三船 敏郎 , Mifune Toshirō), född 1 april 1920 i Qingdao, Shandong, död 24 december 1997 i Tokyo, var en japansk skådespelare.

Toshiro Mifune föddes i den kinesiska staden Qingdao av japanska föräldrar och växte upp i Dalian i Kina. Han satte inte sin fot i Japan förrän vid 21 års ålder. Hans far var kommersiell fotograf och Mifune arbetade ett tag i faderns studio. Mifune tog värvning i det japanska flygvapnet, där han sysslade med flygfotografering under andra världskriget.

Efter att ha gjort en provfilmning fick Mifune år 1947 en roll i filmen These foolish times (ja: Shin Baka Jidai). En kort tid senare mötte han regissören Akira Kurosawa och de inledde ett samarbete som skulle visa sig bli Japans mest framträdande regissör/skådespelare-konstellation. Den första gemensamma filmen var Den berusade ängeln (1948). Därefter medverkade Mifune i sexton av Kurosawas filmer, av vilka de flesta har blivit världskända klassiker. Genom rollen i Demonernas port (1950) blev han den mest kände japanske skådespelaren i världen.

Mifune var en dynamisk och vildsint action-skådespelare, men han hade även ett djup som gjorde det möjligt för honom att göra intrikata och finkänsliga roller. Om detta vittnar den unga Loka Enmark, som efter att för första gången sett Mifune, alltid längtade efter att återse honom:

Nånstans känner jag att han är den ende jag vet som inom sig har tillräckligt mycket rå kraft och förfinad smärta för att orka hålla stånd mot hettan i min längtan”.[1]

Under inspelningen av Rödskägg (1965) ledde personliga motsättningar till att samarbetet med Kurosawa upphörde. Mifune fortsatte dock att göra framstående roller i stora filmer såväl i Japan som i utlandet. Under senare år blev Mifune ånyo berömd i västvärlden för rollen som Toranaga i den amerikanska miniserien Shōgun.

Mifune utsågs två gånger till "Bäste skådespelare" vid Venedigs filmfestival; för Yojimbo (Livvakten) (1961) och Rödskägg (1965). Han medverkade sammanlagt i nära tvåhundra filmer under sin karriär.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Följande lista använder den svenska titeln om en sådan existerar, annars den mest välkända engelska titeln och i sista hand den japanska titeln.

Referenser och noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Loka Enmark i Tidskriften Chaplin, Japan-numret 55 (april-maj 1965), sid 173 ”mifune”.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]