Vallåsen

Vallåsen (Hallandsåsen)
Vallåsen.jpg
Skidåkning på Vallåsen, februari 2009.
Högsta fallhöjd145 m
Längsta nedfart1260
Pister
Antal gröna pister4
Antal blå pister4
Antal röda pister1
Antal svarta pister0
Totalt9
Summa pistlängd5 170 meter
Liftar
Släpliftar5
Stolliftar2
Berg-, kabin- och gondolbanor0
Totalt7

Vallåsen är en skidanläggning belägen i HallandHallandsåsens nordsida vid Våxtorp i Laholms kommun. Under vintersäsongen erbjuds utförsåkning. Under sommarsäsongen kan man istället ta cykeln nerför backarna.

På Vallåsen finns 5 170 m preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200 000 m². Den största fallhöjden är 145 m och den längsta nedfarten är 1 260 m. Här finns två stolbanor, varav en expresslift, och fem släpliftar. Kapaciteten på liftarna ligger på 7 200 personer/timme.

Skidanläggningen stängde 2022 utan planer på att återöppna.[1] Den har varit stängd för skidåkning efter det. Skälet är milda vintrar med behov av mycket konstsnöproduktion och höga elpriser i södra Sverige. Däremot har man haft öppet för cykelåkning på sommaren med lifttransport.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vallåsen har funnits sedan 1989. Anläggningen har haft säsonger med upp till 100 öppetdagar. Sedan en tid tillbaka ägs Vallåsen av Branäskoncernen som också äger Branäs fritidscenter, Kungsberget skidanläggning, Storstenshöjden, Tolvmannabacken och Ulricehamns skicenter.

Förutsättningar[redigera | redigera wikitext]

Då Vallåsen är beläget så pass långt söderut är det svårt att förlita sig på natursnö. Istället lägger man konstsnö med hjälp av snökanoner. Relativt den yta som skall täckas med snö har Vallåsen norra Europas största system för tillverkning av konstsnö.

Nedfarter och liftar[redigera | redigera wikitext]

På Vallåsen finns 5 170 meter preparerade nedfarter och en åkyta på 200 000 m². Den längsta backen är 1 260 meter lång och den största fallhöjden ligger på 145 meter. Liftsystemet består av fem släpliftar och två stolliftar, varav en är kopplingsbar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]