Wikipedia:Lästips

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Lästips är en ruta på huvudsidan. Lästipsen är till för att tipsa om artiklar att läsa och möjligen förbättra. Välj gärna en läsvärd artikel eller en ämnestopp, men tänk på följande innan du byter:

  • Den nuvarande artikeln ska ha legat här i några dagar (minst 5 dagar).
  • Se ifall Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1; om så är fallet ska Mall:Tips2 bytas först (eller tvärtom beroende på om Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1 eller inte).
  • Skriv en kort sammanfattning på några rader och lägg gärna in en bild (max 100px)

Nuvarande version[redigera | redigera wikitext]

Lästips[redigera | redigera wikitext]

Lokaliseringskarta för området där baskiska talas.

Baskiska är ett språk med cirka 1 miljon talare, främst i Baskien i norra Spanien och sydvästligaste Frankrike. Även om det finns teorier om språkets släktskapsförhållanden ses det vanligen som obesläktat med världens övriga språk, och baskiskan räknas sålunda vanligtvis som ett isolatspråk. Baskiska antas vara den enda kvarlevan av de språk som talades i sydvästra Europa innan området romaniserades.

Batua, den officiella standardbaskiskan i Spanien, bygger på guipuzcoan, den viktigaste dialekten, och navarran som talas i centrala Baskien (Euskadi). Alla språkvarianter utom souletin är sinsemellan förståeliga.

Beteckningen basker härstammar från latinets vascones, ett namn som ursprungligen även användes för keltiberiska grupper, fastän det etymologiskt står i samband med roten eusk-. Baskernas benämning på sig själva är Euskaldunak, avlett från språkets namn Euskara (egentligen betyder det alltså 'baskiskspråkiga'). ► Läs mer


Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).
Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.

Tidigare lästips[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Tidigare tips.