Wikipedia:Skriv en ny artikel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Manual Attack-page.svg

Skriva en ny artikelWikipedia kan vem som helst göra, inklusive oregistrerade användare. Få krav finns, men det är viktigt att uppgifterna har källor. Eventuella fel kan oftast åtgärdas senare. På önskelistan finns inspiration till efterfrågade artiklar. Lycka till!

Att tänka på

  1. Kontrollera att artikeln inte redan existerar: Sök på Wikipedia för att kontrollera att ämnet saknar en befintlig artikel eller underrubrik. Om du hittar en artikel med underrubrik som passar så kan du skriva där i stället.
  2. Kontrollera att ämnet passar på Wikipedia: Olämpliga artiklar riskerar tas bort. Om ämnet saknas i tryckta uppslagsverk, se Wikipedia:Relevanskriterier. Okända ämnen kräver källor som påvisar relevans på Wikipedia.
  3. Läs gärna introduktions- och redigeringskurserna för att lära dig grunderna. Du kan testa i sandlådan, där man får experimentera obegränsat. Genom att öppna en befintlig artikel i redigeringsläge, framgår också tillvägagångssättet.

Att skapa den nya artikeln

  1. Det vanliga sättet är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel och börja skriva. På det sättet utökas nätet av artiklar. Utan länkar riskerar färre läsare hitta artikeln. Vid behov kan du själv skapa rödlänken först.
  2. Ett annat sätt är att skriva artikelnamnet i sökrutan. Om ingen artikel med ungefär det namnet hittas, uppstår före sökresultaten en rödlänk som du kan använda.
  3. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i någon av textrutorna här nedan och trycka skapa sida. Det ena formuläret ger en ruta som innehåller en artikelmall med instruktioner (som du tar bort innan du sparar) och vissa färdiga konstruktioner för att hjälpa med disposition och wikisyntax, det andra en tom textruta att skriva i, samma som du hade fått om du hade klickat på motsvarande rödlänk. Skriv artikeln, använd förhandsgranskningen för att se om det blev som du tänkte dig, rätta eventuella fel och spara med spara-knappen.

Med hjälpmall
Här kommer du till en sida med en hjälpmall som underlättar att skapa artiklar.

Utan mall
Här kan du börja med en helt tom sida.

Se även