Áo dài

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvinna iklädd áo dài

Áo dài ("lång dräkt") är en vietnamesisk traditionell klädsel som bärs av kvinnor vid bland annat högtidliga tillfällen. Den infördes i Vietnam i början av 1700-talet, inspirerad av kläder som användes av det kinesiska hovet kring Qingkejsarna. Áo dài skiljer sig dock i några avseenden, bland annat är den mer lössittande, och skärningen vid sidorna går högre upp. Motsvarigheten för män heter áo the eller áo gấm.

Den vietnamesiska designern Cát Tường moderniserade Áo dài 1930 genom att göra den fotsid och samt låta den följa kroppens former bättre. På 1950-talet gjorde Tran Kim förändringar, som till stor del kom att ge dräkten det utseende den har idag. En förändring innebar att ärmarna blev vidare. Mindre förändringar har kontinuerligt genomförts och den övre delen har blivit mer åtsittande kring bysten, vilket av vissa har ansetts provocerande.

Áo dàis popularitet har kommit och gått, men har haft ett uppsving under senare år. Den används av flickor som skoluniform vid vissa skolor i främst de södra delarna. Inom arbetslivet används den ibland av kvinnor som arbetar vid hotell eller som flygvärdinnor.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]