Åke Lindman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Åke Lindman
Iris-Lilja Lassila och Åke Lindman
Född 11 januari 1928
Helsingfors
Död 3 mars 2009 (81 år)
Esbo
Nationalitet Finsk
Yrke/uppdrag Skådespelare, regissör
Åke Lindman (t.v.) med Pirkko Mannola, Palmer Thompson, fru Laihanen och Veikko Laihanen. Här mottas Thompson som kom till Finland i juni 1964 för att filma Spring som en tjuv.

Åke Leonard Lindman, före 1948 Järvinen, född 11 januari 1928 i Helsingfors, död 3 mars 2009 i Esbo, var en finländsk regissör och skådespelare. Han var från 1968 gift med skådespelerskan och tidigare Miss Finland (1958) Pirkko Mannola (hans tredje äktenskap).

Lindman spelade Lehto i Edvin Laines filmatisering av Okänd Soldat från 1955. Han blev på senare år även känd som kapten Torsten Jansson i Rederiet. Lindman rönte även framgångar som regissör, bland annat med TV-serien Stormskärs-Maja och långfilmen Framom främsta linjen, som är en skildring av det sextioförsta infanteriregementets (IR 61) försvar av Karelska näset under fortsättningskriget. Hans sista film som regissör var krigsfilmen Tali-Ihantala 1944. Han medverkade i ett åttiotal filmer och regisserade själv 24.

Under sin ungdom var Lindman en duktig fotbollsspelare. Han spelade back i Finlands fotbollslandslag under OS i Helsingfors 1952. I den finska ligan representerade han HIFK. På 1960-talet ville den engelska Premier League-klubben Swindon Town FC värva honom, men han tackade nej och valde istället att bli skådespelare.

År 2007 tilldelade kung Carl XVI Gustaf honom Nordstjärneorden av första klass.

Han avled efter en lång tids sjukdom.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Regi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]