Ålands landskapsvapen

Från Wikipedia

Ålands landskapsvapen är vapnet för Åland och dess landskapsförvaltning. Eftersom Ålands län sammanföll med landskapet både geografiskt och i stort sett även administrativt, var landskapsvapnet också länsvapen till och med utgången av år 2009, då Finlands indelning i län avskaffades.

Vapnet fanns representerat vid Gustav Vasas begravning 1560. Ålands ursprungliga landskapsvapen bestod troligen av två rådjur och eventuellt även nio rosor på ett vitt fält. Denna sköld fastslogs vara Ålands landskapsvapen 1569 då änkan till Gustav Vasa, Katarina Stenbock, förlänades Åland. Redan från början inleddes dock en förväxling med Ölands vapen eftersom landskapen både har snarlika namn och snarlika vapen. Ölands landskapsvapen bestod av en kronhjort på ett blått fält. Landskapen bytte av misstag vapen med varandra och bland annat fastställdes Ölands vapen 1884 bestå av två rådjur och nio rosor.

Misstaget upptäcktes 1944 av Riksheraldikerämbetet i Sverige och genom en revision återfick Öland det landskapsvapen som var ämnat för landskapet. Dock bytte beväringen färg till rött och hjorten fick dessutom ett rött halsband som symboliserar kungligt jaktbyte för att skilja vapnet från Ålands. Åland har dock behållit det landskapsvapen det haft i 450 år.

Blasonering[redigera | redigera wikitext]

Blasonering på svenska: "I blått fält en gående hjort av guld. Skölden krönes med grevskapets krona." Precis som för andra finska landskapsvapen finns det också en officiell variant av blasoneringen på finska.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]