Rodd

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Åtta med styrman)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För personer med efternamet Rodd, se Rodd (olika betydelser).
Uppslagsordet ”roddare” leder hit. För scenmedhjälpare, se Road crew.
Rodd, åtta plus styrman

Rodd är ett sätt att få en båt att ta sig framåt med åra eller åror. Ror gör man oftast med två åror, men i tävlingsrodd med flera roddare, och i historien med farkoster som var för breda att ros med dubbla åror, har man rott med en åra per roddare. Används bara en då man är ensam i båten kallas det för att vricka, eller i dagligt tal att "ro enkelåra" och görs akterut.

Fyra plus styrman
Singelsculler

Den internationella roddsporten organiseras av Internationella roddförbundet, Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron (FISA). Det finns två tävlingsformer i rodd: Regattor samt flod- eller älvtävlingar.

Regattor[redigera | redigera wikitext]

Regattor har försöks- och uppsamlingsheat, semifinal och final på sjöar och floder. Distansen är 2000 meter för både herrar och damer. De viktigaste regattorna är rodd vid olympiska sommarspelen, världsmästerskapen och Henleyregattan som emellertid är en relativt speciell tävling som avgörs i "dueller". Den mest prestigefulla regattan utanför mästerskapen är regattan på Rotsee i Luzern i Schweiz. Rotsee är närmast perfekt lämpad för tävlingsrodd då den dels är precis lagom stor, dels ligger i en gryta vilket gör att vinden mycket sällan når ner till vattnet. Förhållandena är därför oftast idealiska och rättvisa. Många[vem?] anser det svårare att vinna i Luzern än vid VM då flera deltagare från samma nation får delta.

I OS tävlar herrarna i åtta klasser. En del har en styrman, en så kallad cox, andra inte. Saknas styrman styrs båten antingen med årorna eller av en av roddarna, som med hjälp av en vajer manövrerar rodret med fötterna. Den roddare som sitter längst akterut kallas stroke och bestämmer takten, till exempel 32- eller 35-årtag i minuten. Fyra av klasserna är parårsbåtar (scullers). Det betyder att roddarna har två åror vardera: singelsculler (1 roddare), två klasser i dubbelsculler (2 roddare) och scullerfyra (4 roddare). Övriga fyra klasser är enkelårsbåtar: tvåa utan styrman, fyra utan styrman och åtta med styrman. Damerna tävlar i sex OS-klasser: singelsculler, dubbelsculler, scullerfyra, tvåa utan styrman och åtta med styrman.

Tävlingar och rekord[redigera | redigera wikitext]

I flod- eller älvtävlingar finns inga banor dragna. Den mest berömda tävlingen är Themsenrodden. En speciell form av roddsport är kyrkbåtsrodd som har sitt starkaste fäste i Siljan.

Mellan Kungälv och Göteborg anordnades[när?] varje höst tävlingen Göta Älvrodden, en tävling för åttor med styrman som mäter cirka 20 km.

Luleåbon Peder Åström blev förste svensk att ro över Atlanten 2010. Han rodde 466 mil på 91 dagar från Teneriffa till Dominica.[1]

Historik och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Samuel and Saidye Bronfman Archaeology WingDSCN4960.JPG

Den moderna roddsportens ursprungsland är England. De berömda roddtävlingarna på Themsen mellan lag från Cambridge och Oxford har anor ända från år 1829. Internationella roddförbundet grundades 1892 och året därefter hölls det första Europamästerskapet. Rodd har varit med på de olympiska spelens program sedan det första spelet i modern tid 1896. Sir Steven Geoffrey Redgrave är roddsportens störste. Han vann guld i rodd i fem olympiska spel i rad och har utsetts till Storbritanniens störste olympiske idrottsman genom tiderna. Danmark har skördat stora framgångar i sporten och Danmarks näst främste olympier genom tiderna, efter seglaren Paul Elvström, är roddaren Eskild Ebbesen med tre olympiska guld och ett olympiskt brons, varumärke han blev världsmästare sex gånger.

Studentrodd på Fyrisån 1879

Till Sverige kom roddsporten i mitten av 1800-talet. Den 16 december 1851 bildas i Göteborg Götheborgs Ro-Club av F.W. Duff och åtta andra. Vid Uppsala universitet bildas 1877 Stockholms nations roddsektion och man införskaffar en inriggad 4+. Året efter bildar Göteborgs nation en roddsektion och även de införskaffar en inriggad 4+. En roddtränare kom även att anställas vid Stockholms nation. Vid denna tid fanns fem roddklubbar i Sverige inklusive de två i Uppsala. Den 18 februari 1880 övergår "Götheborgs Ro-Club" till beteckningen Göteborgs roddklubb och en helt ny klubb skapas med säte på Hisingen i Göteborg. Göteborgs roddklubb är i nutid en av Sveriges äldsta och mest anrika roddklubbar. Den 27 november 1904 bildades Svenska Roddförbundet. Det första svenska mästerskapet i rodd arrangerades 1905 i Stockholm.

Svensk rodd[redigera | redigera wikitext]

Roddklubbar och verksamhet samlas under Svenska roddförbundet. Framstående svenska roddtränare är Johan Flodin och "Gus" Eriksen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

^ Göteborgs Roddklubb - medlemsmatrikel och stadgar 1950, 1950 s.3

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tommy Schönstedt (2 maj 2014). ”Peder första svensk att ro över Atlanten”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/peder-forsta-svensk-att-ro-over-atlanten/. Läst 9 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]