Fyrisån

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fyrisån
Huvudavrinningsområde (HARO): Norrström
HARO nr: 61
Avrinningsområde (ARO): Fyrisån
ARO nr: 129
ARO storlek (före Sävjaåns inflöde): 1242 km²
Längd: 80 km
Medelvattenföring i Uppsala: 10 m³/s
Medelvattenföring vid mynningen: 14 m³/s
Fyrisån och Västgötaspången på vintern vid Västgöta nation, bilden är tagen från Grand Hotell Hörnan i centrala Uppsala

Fyrisån är Upplands längsta å, längd 80 km (dock 95 km lång om man räknar från Vendelåns källor). Den tillhör Norrströms huvudavrinningsområde. Den har sitt källflöde i trakten av Dannemora och mynning i en vik av Mälaren som heter Ekoln, strax söder om Uppsala. Namnet Fyrisån skapades under senare delen av 1600-talet av främst Olof Rudbeck, innan dess hette den Salaån.

Fyrisåns avrinningsområde är 1 990 km² stort vilket motsvarar nästan en tredjedel av Uppsala län.[1] Fyrisån har flera biflöden: Sävjaån, Jumkilsån, Vendelån, Björklingeån och Vattholmaån. Vatten pumpas från sjön Tämnaren över till Fyrisån för att i närheten av Uppsala pumpas upp på Uppsalaåsen för att infiltreras och därigenom renas genom marken. Därefter pumpas det numera rena vattnet upp igen och används som dricksvatten i Uppsala stad.

Broar över Fyrisån i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Norrifrån räknat (några av broarna ligger utanför tätorten Uppsala):

Djurliv[redigera | redigera wikitext]

Den rödlistade fisken asp leker i biflödet Sävjaån som är fri från vandringshinder upp till och med Funbosjön. För att möjliggöra för fiskar att kunna vandra upp i Fyrisån, bygger man särskilda fisktrappor. Detta är viktigt för bland annat just fiskarten asp, som är hotad. Aspen är Upplands landskapsfisk.

Rödlistade arter i Fyrisån[redigera | redigera wikitext]

Sport och friluftsliv[redigera | redigera wikitext]

På Fyrisån finns en kanotled, som sköts av Upplandsstiftelsen. Flera badplatser finns i ån bland annat vid Storvad (i Gamla Uppsala). Sista april varje år arrangerar Uppsala teknolog- och naturvetarkår en forsränning i Fyrisån i centrala Uppsala. Studenter vid Uppsala universitet samt inresta studenter från andra universitet och högskolor, bygger egna flottar som de paddlar nedför ån. Evenemanget är en mycket uppskattad tradition.

Fyrisån i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Fyrisån ombesjungs i Ulf Peder Olrogs U-båt till salu.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”vattenmyndigheterna”. Arkiverad från originalet den 7 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160107020535/http://www.vattenmyndigheterna.se/Sv/norra-ostersjon/distriktets-organisation/delomraden/norrstrom/Pages/fyrisan.aspx. Läst 30 augusti 2015. 
  2. ^ [a b] ”Musslor i Uppsala län 2004-2005 (PDF)”. Arkiverad från originalet den 27 september 2007. https://web.archive.org/web/20070927022851/http://www.upplandsstiftelsen.se/document.asp?doc_id=180. Läst 4 april 2007. 
  3. ^ Aspens leklokaler i Uppsala län (PDF)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]