Östen Mäkitalo

Från Wikipedia
Version från den 1 augusti 2017 kl. 06.58 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 2 som döda. #IABot (v1.5beta))
Östen Mäkitalo
Född27 augusti 1938
Koutojärvi, Norrbottens län
Död16 juni 2011 (72 år)
NationalitetSvensk
UtbildningCivilingenjör
Känd förTelekommunikation
Noterbara verkNMT
GSM
UtmärkelserH.M. Konungens medalj

Östen Mäkitalo, född 27 augusti 1938 i Koutojärvi, Hietaniemi socken, död 16 juni 2011,[1] var en svensk elektroteknikingenjör verksam som innovationsforskare och produktutvecklare inom telekommunikation.

Uppväxt

Östen Mäkitalo kom från Tornedalen och växte upp i den lilla byn Koutojärvi i Norrbotten som saknade elektricitet tills han fyllde sju år.[2]

Utbildning och akademisk karriär

Mäkitalo tog civilingenjörsexamen 1962 och var parallellt med studierna under en tid anställd som övningsassistent och forskningsassistent vid Institutionen för fysik vid KTH. Han behöll några veckotimmar kvällstid vid övningslaboratoriet, när han därefter var anställd på Avdelningen för allmän radioteknik på Televerket/Telia. Denna omvandlades till Radioutvecklingssektionen 1968, där Mäkitalo blev avdelningsdirektör samma år. I början av 1970-talet antogs han som doktorand på KTH med teletransmissionsteori som huvudämne och matematik som biämne dock utan att disputera. Senare i livet innehade Mäkitalo en gästprofessur på KTH från 2005.

Fortsatt karriär inom statliga bolag

Mäkitalo kom istället att leda ett antal exceptionella forsknings- och utvecklingsprojekt på Radiolaboratoriet som skapades 1975 på Televerket och där Mäkitalo 1977 blev dess chef och överingenjör. Åren 1991–1996 var han VD för Telia Research AB, mellan 1996 och 2005 arbetade han som CTO på Telia, senare på Telia Mobile och därefter som Senior vice president på Telia Sonera Mobile Business.

Mäkitalo var en av nyckelpersonerna bakom NMT, vars systemuppbyggnad gav en ny typ av mobiltelefoni som möjliggjorde bred introduktion och som också kallats "första generationens mobiltelefoni". Mäkitalo var också en av nyckelpersonerna i framtagandet av GSM. Andra forskningsinsatser omfattar arbetet med RDS, NICAM, Mobilsökning (MBS) som utvecklades vid Radiolaboratoriet, samt arbetet med att ta fram HDTV, som dagens digitala TV-teknik bygger på, och vars överlägsenhet gentemot den tidigare analoga tekniken demonstrerades på IBC-mässan (International Broadcasting Convention) i Amsterdam 1992. Den nya tekniken fick dessutom plats i samma frekvensutrymme som vanliga TV-kanaler. HDTV (High-definition television) skapades på Radiolaboratoriet/Telia Research i samarbete med de nordiska TV-bolagen och Televerken. I början av 1990-talet finansierade Telia Research forskning av Leif Salford (senare professor i neurokirurgi) och Bertil Persson (professor i radiofysik) vid Lunds universitet. Syftet var att undersöka mobiltelefonins effekter på celltillväxt samt möjligheten att med hjälp av radioteknologi öppna blod-hjärnbarriären bland annat för framtida medicinska tillämpningar.

Ärebetygelser

Östen Mäkitalo tilldelades flera utmärkelser, exempelvis

Han blev hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola 1991[6] och valdes in som medlem i Ingenjörsvetenskapsakademien 1993.

Efter Mäkitalos död instiftade Telia Sonera ett pris till hans minne. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut årligen, vartannat år till en forskare och vartannat år till en entreprenör.[7]

In memoriam

Den 5 augusti 2011 klockan 0900 UTC hedrades Östen Mäkitalo med en minnessändning med telegrafi på 17,2 kHz ultralångvåg från världsarvet Grimeton Radio/SAQ.

Källor