Östergök

Före detta Östergök, oktober 2019.

Östergök var en restaurang vid Kommendörsgatan 46 på Östermalm i Stockholm. Stället öppnade 1958 och utökades 1968 med Östergöks Pizzeria och 1973 med Östergöks Fisk. Sedan 2007 finns restaurangen Lo Scudetto i Östergöks gamla lokaler.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bengt Wedholm, 1968.
Östergöks Pizzeria, 1968.
Interiören i oktober 2019.

Östergök grundades 1958 av krögaren Bengt Wedholm i en lokal som tidigare varit ett ölkafé kallat Café Östergök. Östergök blev snabbt en av de tidiga 1960-talets populära restauranger i Stockholm. Bland gästerna märktes kläddesignern Gunilla Pontén, skådespelaren Catrin Westerlund, formgivaren Astrid Sampe, journalisten Nils Petter Sundgren och inredningsarkitekten Jonas Tengbom. Lokalen rymde cirka 50 gäster och på matsedeln stod bland annat husmanskost, grillat nötkött och vilt.

I december 1966 öppnade Wedholm ytterligare en restaurang, som han kallade Muntergök, belägen på Grev Turegatan 56. För ombyggnaden anlitade han Jonas Tengbom som skapade en intim grillrestaurang. Muntergök såldes ganska snabbt eftersom Wedholm ville fokusera på Östergök som byggdes till med Östergöks Pizzeria vilken öppnade i december 1968. Även denna gång stod Jonas Tengbom för utformningen av lokalen.

Idén med att servera pizza i Stockholm hade Wedholm fått på en resa i södra Frankrike. Där lade han märke till en enkel pizzarestaurang som alltid hade en lång kö av väntande gäster utanför. Wedholm tyckte att det borde fungera även i Stockholm och engagerade en italiensk pizzabagare som till en början drev Östergöks Pizzeria på Östermalm. Det fanns visserligen pizza redan att köpa på andra ställen, exempelvis på Frati Tre KällareRegeringsgatan 47 som drevs av Luciano Frati, men Wedholms pizzeria var den första specialinredda pizzerian i Stockholm.

I början på 1970-talet växte Östergök ytterligare en gång, nu med Östergöks Fisk som invigdes på våren 1973. På menyn fanns bland annat fisksoppa, örtmarinerad scampi på spett och träkolgrillad hälleflundra. Ofta serverades färska smögenräkor. År 1975 sålde Wedholm sina tre Östergökrestauranger eftersom han sedan 1969 även drev Den gyldene fredenÖsterlånggatan och han ville koncentrera sig helt på den uppgift.

Östergökrestaurangerna köptes av Bertil Bernadotte som två år senare sålde vidare till bröderna Paolo och Sergio Montanari från Italien. Paolo och Sergio kom sedermera öppna flera italienska restauranger i Stockholm. År 2005 ändrades Östergök till Lo Scudetto där man serverar italiensk mat. Interiören är till stora delar bevarad från 1950- och 1960-talen, även de i taket upphängda vinflaskorna fanns kvar 2019.

År 1985 återkom Wedholm igen med en egen restaurang, Wedholms Fisk, som 1986 tilldelades en stjärna i Michelinguiden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]