Överklass (samhällsklass)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Överklassdamer från senare 1800-tal.

Överklass syftar på samhällets mest gynnade samhällsklass. Genom kapitalinnehav och maktpositioner är personer i denna grupp tongivande i samhället samt kontrollerar en stor del av beslutsfattandet. Den exakta definitionen kan variera, men omfattar vanligen omkring 1–2 procent av befolkningen.[källa behövs] Inom exempelvis sociologin kan överklass användas som ett värdeneutralt begrepp för att beskriva samhället. I vardagliga sammanhang används begreppet ibland som ett invektiv.

Vanligen inkluderas större kapitalägare, framstående företagsledare och ledande politiker i överklassen. Även de mest framstående personligheterna inom kultur- och underhållningsvärlden kan anses tillhöra överklassen. Detta gäller även ett begränsat antal högre ämbetsmän och framstående vetenskapsmän, men i allmänhet räknas dessa till den övre medelklassen. Även företagsledare i mellanpositioner samt yrkesgrupper som advokater och läkare ingår vanligen i medelklassen.

I ett förindustriellt samhälle är överklasstatus ofta knuten till landinnehav, adel och monarki, försvar samt ledarskap inom religionsutövning. I Sverige motsvarade detta historiskt frälsepersoner som kungahus, adel och ledande präster. I dagligt tal förknippas ibland begreppet överklass med traditioner och värderingar som dessa grupper historiskt representerade.,

Begreppet överklass populariserades i Sverige tillsammans med underklass av Nils Herman Quiding och August Strindberg. Bland de få svenska författare som på senare år behandlat begreppet överklass märks journalisterna Annette Kullenberg och Susanna Popova. Även journalisten Cecilia Hagen har i en ironiserande och lätt karikerande form beskrivit den svenska överklassen i sina böcker om "Fredrik och Charlotte".

Se även[redigera | redigera wikitext]