Överklass (samhällsklass)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Överklassdamer från senare 1800-tal.

Överklass syftar på samhällets traditionellt mest gynnade samhällsklass. Genom kapitalinnehav och maktpositioner är personer i denna grupp tongivande i samhället samt kontrollerar en stor del av beslutsfattandet. Man ser ofta uppgiften att överklassen omfattar 1–2 procent av befolkningen.[källa behövs]

I ett förindustriellt samhälle är överklasstatus ofta knuten till landinnehav, adel eller monarki, försvar samt ledarskap inom religionsutövning. I Sverige motsvarade detta historiskt frälsepersoner som kungahus, adel och ledande präster.

Inom sociologin liksom i den traditionella överklassen och medelklassen läggs fokus i begreppet på kulturella yttringar. Många idag använder sig dock av en bredare definition där större kapitalägare, framstående företagsledare och ledande politiker kan räknas som en sorts överklass, liksom de mest framstående personligheterna inom kultur- och underhållningsvärlden. Särskilt inom arbetarklassen och bland personer från länder där ordet definieras annorlunda förekommer också uppfattningen att en person blir överklass av stora ekonomiska tillgångar. Detta i motsats till den traditionella uppfattningen att det handlar om familjebakgrund, nätverk kultur och värderingar.

Begreppet överklass populariserades i Sverige tillsammans med underklass av Nils Herman Quiding och August Strindberg. Bland de få svenska författare som på senare år behandlat begreppet överklass märks journalisterna Annette Kullenberg och Susanna Popova. Även journalisten Cecilia Hagen har i en ironiserande och lätt karikerande form beskrivit den svenska överklassen i sina böcker om "Fredrik och Charlotte".

Se även[redigera | redigera wikitext]