Susanna Popova

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Susanna Popova
Susanna Popova i Stockholm 2013.
Född Lena Susanna Tollin
11 oktober 1956 (58 år)
Nationalitet Sverige Svensk
Yrke/uppdrag journalist
Känd för Sin kritik mot radikalfeminismen
Noterbara verk Protokollet : Estonia,

Elitfeministerna : ett spel för gallerierna,

Sverige och tystnaden

Lena Susanna Hakelius Popova, född 11 oktober 1956,[1] är en svensk journalist och författare. Hon driver för närvarande (2015) det fleråriga forskningsprojektet ”Den kungliga historien”. Popova har verkat som chefredaktör för ett antal tidningar, inklusive Moderna Tider, dagensstory.se och Kungliga Magasinet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Susanna Popova växte upp i Vasastan, i en familj som bott i Stockholm i flera generationer.[2] Som vuxen har hon med vissa avbrott bott kvar i den stadsdelen.[3]

Journalistik[redigera | redigera wikitext]

Popova har verkat som chefredaktör för ett antal olika tidningar med samhälls- eller aktualitetsanknytning. Hon har även verkat som ledarskribent på både Svenska Dagbladet (även kolumnist) och Dagens Nyheter.

Susanna Popova har även arbetat för TV. Hon har varit programledare för mediegranskande program i TV8 (Media 8) och Axess TV (Åsiktsmaskinen).[4]

I egenskap av "borgerlig kommentator" utgjorde hon tillsammans med "vänsterkommentatorn" Lotta Gröning ett analytikerpar i TV under valrörelsen 2006.

Hösten 2013 tillträdde Popova som chefredaktör för den relativt nystartade tidningen Kungliga Magasinet.[5] Ett knappt år senare (september 2014) hoppade Popova dock av tjänsten. Istället meddelades att hon i fortsättning ska driva det fleråriga forskningsprojektet ”Den kungliga historien” som beviljats medel från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.[6]

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Popovas bok Elitfeministerna: ett spel för gallerierna, gavs 2004 ut av Bonnier Fakta. I boken var hon kritisk till vad hon menade är radikalfeminism och det utrymme hon ansåg att denna riktning fått i medievärlden. Hon ville i sin bok granska den feministiska teoribildning och begreppsapparat som vunnit insteg inom politik, medier och i den akademiska världen och pekade på vad hon menade är vetenskapliga brister och oklara gränser mellan ideologi och forskning. Hon tog även upp SCUM-manifestet som exempel på hur "elitfeministerna" enligt henne förvandlat feminismen till en extrem ideologi där till exempel fantasier om systematiskt utrotande av män anses tänkvärda. Boken innehåller också en opinionsundersökning som stöder uppfattningen att idén om en könsmaktsordning bara delas av en liten undergrupp av män och kvinnor som annars ser sig själva som feminister.

Bokens utgivning ledde till en livlig debatt. Bland annat fick boken och dess slutsatser hård kritik i ett debattinlägg på Dagens Nyheters debattsida från 39 genusforskare,[1] och i Aftonbladet Kultur kritiserades Popova för att inte kontrollera fakta och för att tolka undersökningsstatistik på ett självsvåldigt sätt.[7]

Popova har också skrivit Protokollet tillsammans med Mats Holm, en bok om Estonia (Bonnier Fakta 2003), Sverige och tystnaden (Lind&Co, 2006) och "Överklass - en bok om klass och identitet (Lind&Co 2007)

Familj[redigera | redigera wikitext]

Susanna Popova är gift med journalisten Johan Hakelius.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Malin Eijde/TT (2011-10-10): "Susanna Popova är i ständigt blåsväder". allehanda.se. Läst 13 juni 2015.
  2. ^ "Susanna Popova". lindco.se. Läst 13 juni 2015.
  3. ^ Sedvallson, Kerstin (2009-02-09): "Färgstark blandning som aldrig ska bli perfekt". dn.se. Läst 13 juni 2015.
  4. ^ "Susanna Popova". talarforum.se. Läst 13 juni 2015.
  5. ^ "Susanna Popova blir chefredaktör på Kungliga magasinet". dagensopinion.se, 2013-11-01. Läst 13 juni 2015.
  6. ^ Kungliga Magasinet tappar chefredaktör”. Dagens Opinion. 8 sep 2014. http://www.dagensopinion.se/kungliga-magasinet-tappar-chefredaktör. Läst 27 april 2015. 
  7. ^ Mallik, Ira (2004-04-29): "Är det inte tvärtom, Popova?". aftonbladet.se. Läst 13 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]