57 Mk3

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
57 Mk3 ombord på korvetten HMS Härnösand

57 Mk3 är en automatkanon, en så kallad allmålspjäs, som förenar mycket hög nedskjutningssannolikhet vid bekämpning av luftmål med stor verkan vid bekämpning av sjömål. Pjäsen, som konstruerades 1997 och började levereras 2001, är en vidareutveckling av Bofors allmålspjäser 57 Mk1 och 57 Mk2.

Denna kompakta, lätta fartygspjäs (7500 kg) utnyttjar programmerbar ammunition och är konstruerad för att integreras till ett fartygs ledningssystem, där styrning och avfyring kräver ett minimum av personal. Med målinformation från ledningssystemet programmeras ammunitionen för aktuellt hot i samband med ansättning och avfyring. Det automatiska ammunitionstransportsystemet bidrar också till att minimera reaktionstiden och begränsa personalbehovet. Pjäskupolen är förutom väderskydd konstruerad med avsikt att inte bidra till fartygets totala radarmålyta.

Pjästypen förekommer på korvetter av Visbyklass samt i olika versioner i utländska mariner, bland annat i Finland, Mexico och USA. Den tillverkas, förutom i Sverige, på licens i Sydkorea samt i USA under beteckningen 57-mm Mk 110 Mod 0 Naval Gun System.

Användare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Video