Aarhus Letbane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Aarhus Letbane är namnet på en kommande snabbspårväg i Århus, Danmark. Spårvägen är under byggnad, och den beräknas vara i drift 2017.[1] Sträckan på den befintliga Grenåbanen mellan Århus centralstation (hovedbanegården) och Nørreport får dubbelspår. Det kommer vidare att dras ett dubbelspår genom norra Århus från Nørreport via Skejby till Lystrups station på Grenåbanen. Genom att kombinera spårväg och järnväg skapas en duospårväg.

Den nya spårvägen blir 12 kilometer lång, men tågen ska fortsätta ut ur Århus på de två existerande järnvägarna Grenåbanen (norrut) och Odderbanen (söderut). Järnvägarna ska elektrifieras i sin helhet. Det var planer på att låta spårvagnarna ska ha både dieseldrift (på järnvägarna) och eldrift (på spårvägen), men nu kommer vanliga elspårvagnar att användas. De två banorna är enkelspåriga vilket hindrar tätare trafik än dagens 1-2 per timme och riktning. Den nya sträckan blir dubbelspårig och planeras ha avgångar upp till var 5:e minut. Kontrakt har skrivits med Stadler Rail om leverans av spårvagnar av typerna Tango och Variobahn.[2] På längre sikt finns planer på ytterligare sträckor inom Århus och i den omgivande regionen Midtjylland.

Det har funnits spårväg förr i Århus: 1884-95 den normalspåriga Århus hästspårväg, samt 1904-71 den meterspåriga Århus spårväg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Letbanen” (på danska). Midttrafik. https://www.midttrafik.dk/letbanen.aspx. Läst 13 februari 2017. 
  2. ^ Aarhus køber samme letbanetog som Bergen (danska)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]