Aarhus Letbane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Öppningen av Aarhus Letbane den 22 september 2017
Linjekarta

Aarhus Letbane är namnet på en snabbspårväg i Århus, Danmark. Spårvägens första del (Aarhus H – Universitetshospitalet) öppnades 21 december 2017, medan resten beräknas vara i drift 2018.[1] Sträckan på den befintliga Grenåbanen mellan Århus centralstation (hovedbanegården) och Nørreport har dubbelspår. Det har vidare byggts ett dubbelspår genom norra Århus från Nørreport via Skejby till Lystrups station på Grenåbanen. Genom att kombinera spårväg och järnväg skapas en duospårväg.

Den nybyggda spårvägssträckan är 12 kilometer lång, men tågen ska fortsätta ut ur Århus på de två existerande enkelspåriga järnvägarna Grenåbanen (norrut) och Odderbanen (söderut). Järnvägarna ska elektrifieras i sin helhet. Det var planer på att låta spårvagnarna ha både dieseldrift (på järnvägarna) och eldrift (på spårvägen), men nu kommer vanliga elspårvagnar att användas. De två banorna är enkelspåriga vilket hindrar tätare trafik än 3-4 per timme och riktning. Den nya sträckan blir dubbelspårig och planeras ha avgångar upp till var 5:e minut. Kontrakt har skrivits med Stadler Rail om leverans av spårvagnar av typerna Tango och Variobahn.[2] På längre sikt finns planer på ytterligare sträckor inom Århus och i den omgivande regionen Midtjylland.

Det har funnits spårväg förr i Århus: 1884-95 den normalspåriga Århus hästspårväg, samt 1904-71 den meterspåriga Århus spårväg. Odder- och Grenåbanorna har förr separat trafik, men 2012–2016 gemensam trafik med nya dieselmotorvagnar, under namnet Aarhus Nærbane. De stängdes av 2016 för elektrifiering.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Aarhus Letbane åbner torsdag den 21. december” (på danska). Aarhus Letbane. 20 december 2017. http://www.letbanen.dk/nyheder/nyheder/2017/letbanen-aabner-21dec/. Läst 21 december 2017. 
  2. ^ Aarhus køber samme letbanetog som Bergen (danska)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]