Abdullah II av Jordanien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Abdullah II
Abdullah II januari 2020.
Regeringstid 7 februari 1999
(24 år och 120 dagar)
Företrädare Hussein av Jordanien
Gemål Drottning Rania av Jordanien
Barn Hussein, kronprins av Jordanien
Prinsessan Iman
Prinsessan Salma
Prins Hashem
Personnamn Abdullah bin Hussein bin Talal bin Abdullah bin Hussein bin Ali
Ätt Hashimitiska
Far Hussein av Jordanien
Mor Prinsessan Muna al-Hussein
Född 30 januari 1962 (61 år)
Amman, Jordanien

Abdullah II bin Al-Hussein (arabiska: عبد الله الثاني بن الحسين; ʿAbdullāh aṯ-ṯānī ibn al-Ḥusayn), född 30 januari 1962 i Amman, är kung av Jordanien sedan 7 februari 1999. Han är son till kung Hussein och Muna al-Hussein, kung Husseins andra hustru.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kung Abdullahs vapen som Riddare av Serafimerorden.

Under sin uppväxt studerade han i både USA och Storbritannien och vid 18 års ålder anslöt han sig till ett brittiskt regemente.

Politiskt har han fortsatt fadern Husseins linje med att söka upprätthålla goda relationer till USA och övriga västvärlden. År 2004 tog han initiativ till Ammanbudskapet; ett dokument syftande till att definiera vad traditionell islam står för samt vilka gärningar som är representativa för islam.

Som kung av Jordanien och huvudman för hashimitiska ätten är han högste beskyddare för de muslimska helgedomarna i Jerusalem, bland annat Klippdomen.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Abdullah II är gift med drottning Rania. De har fyra barn: kronprins Hussein (född 1994), prinsessan Iman (född 1996), prinsessan Salma (född 2000) och prins Hashem (född 2005).

Abdullah har flera syskon och halvsyskon (eftersom hans far var gift flera gånger). En av hans halvsystrar är gift med Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir av Dubai.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Abdullah II är ett stort fan av Star Trek och medverkade som statist i avsnittet "Investigations" i andra säsongen av serien Star Trek: Voyager. Hans medverkan i serien var en överraskning från hans amerikanska rådgivare.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]