Hashim

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hashim (Hāshim), även Banu Hashim, är en arabisk klan, eller hus, från Mekka, tillhörande stammen Quraysh, som gör anspråk på att härstamma från Ismael. Profeten Muhammed tillhörde denna klan och hans farfarsfar hette Hashim ibn Abd Manaf. När Muhammed levde var Banu Hashim den mäktigaste klanen i Mekka, om än inte den rikaste. Muhammeds farbroder var klanöverhuvud.

I den sunnitiska delen av arabvärlden har benämningen sharif använts för de hashimitiska ättlingarna till Hasan ibn Ali. Shariferna bemäktigade sig den heliga staden Mekka på 900-talet. De erkände visserligen kalifens överhöghet men var i stort sett oberoende sedan dess både under abbasiderna och senare under de egyptiska mamlukerna och det osmanska väldet. De innehade befattningen Sharif av Mekka och var beskyddare av de heliga städerna i Hijaz fram till 1924 då området erövrades av Ibn Saud.

Faisal som var broder till den siste sharifen i Mekka, Ali bin Hussein, blev kung av Irak 1921 och denna gren av ätten regerade där fram till revolutionen 1958.

Den hashimitiska dynastin är i dag den regerande kungaätten i Jordanien sedan Abdullah Ibn Hussein, som även han var broder till den siste sharifen i Mekka, insattes 1921 som kung av Jordanien. Den nuvarande kungen av Jordanien, Abdullah II, är högste beskyddare av de muslimska helgedomarna i Jerusalem.

Släktträd[redigera | redigera wikitext]

Släktträd (med text på engelska) för den hashemitiska ätten som visar deras härstamning från Muhammed.[1][2][3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stitt, George (1948). A Prince of Arabia, the Amir Shereef Ali Haider. George Allen & Unwin, London 
  2. ^ Bosworth, Clifford Edmund (1996). The New Islamic Dynasties. Edinburgh University Press 
  3. ^ Antonius, George (1946). The Arab Awakening. Capricorn Books, New York 
  4. ^ The Hashemites, 1827-present