Abrakadabra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För barnprogrammet, se Abrakadabra (TV-program).

Abrakadabra är ett ord som en magiker använder när denne trollar (utför magi) för att få saker att till synes hända. Det är ett sätt att kalla uppmärksamheten till det magikern vill att man tittar på medan denne i själva verket undanhåller vissa handlingar för åskådaren. Långt tillbaks trodde man att ordet hade magiska krafter.

Ordets ursprung[redigera | redigera wikitext]

Abrakadabra

Ursprunget är intressant eftersom "abrakadabra" inte behöver vara något påhittat ord. En teori är att det kommer av det hebreiska "bracha" vilket betyder "välsignelsen", medan andra menar att det kommer från arameiska avra kehdabra (אברא כדברא) vilket betyder ungefär "jag kommer att skapa som mina ord". Det kan också vara en simpel ordlek med bokstäverna A, B, C, D och R.[1]

Orden förekommer i Jesaja kapitel 28 i Bibeln, med innebörden "obegripligt språk":

"Abrakadabra, abrakadabra, lite här, lite där!" Ja, på obegripligt språk och främmande tungomål skall Herren tala till detta folk, han som sade till dem: "Här är viloplatsen, låt den trötte vila! Här är vederkvickelse." Men de ville inte lyssna. För dem blir Herrens ord abrakadabra, abrakadabra, lite här, lite där. Då skall de snava och falla omkull, de skall krossas, snärjas och fångas.

– Jesaja 28:10-13

Längre tillbaka i tiden fanns amuletter med detta ord inskrivet i triangelform (se bild), dessa bars som skydd mot feber enligt den romerske författaren Quintus Serenus från 200-talet f.Kr.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gösta Bergman, Ord med historia (ISBN 91-518-3857-5)


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Abrakadabra, 1904–1926.