Abrakadabra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För barnprogrammet, se Abrakadabra (TV-program).

Abrakadabra är ett ord som en magiker använder när denne trollar (utför magi) för att få saker att till synes hända. Det är ett sätt att kalla uppmärksamheten till det magikern vill att man tittar på medan denne i själva verket undanhåller vissa handlingar för åskådaren. Långt tillbaks trodde man att ordet hade magiska krafter.

Ordets ursprung[redigera | redigera wikitext]

Abrakadabra

Ursprunget är intressant eftersom "abrakadabra" inte behöver vara något påhittat ord. En teori är att det kommer av det hebreiska "ha-b'rakhah" vilket betyder "välsignelsen", medan andra menar att det kommer från arameiska avra kehdabra (אברא כדברא) vilket betyder ungefär "jag kommer att skapa som mina ord". Det kan också vara en simpel ordlek med bokstäverna A, B, C, D och R.[1]

Orden förekommer inte i den heliga bibeln.

Längre tillbaka i tiden fanns amuletter med detta ord inskrivet i triangelform (se bild), dessa bars som skydd mot feber enligt den romerske författaren Quintus Serenus från 200-talet f.Kr.[1]

J.K Rowling som skrev Harry Potter-böckerna, använde ordet Avada Kedavra som en dödsförbannelse fick idén från Aveda Kedavra som är på armeniska och betyder "Bort från denna värld". Man vet egentligen inte vad det har med döden att göra enligt källor. Fast det kan menas att man helt enkelt aldrig återvänder till världen från döden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gösta Bergman, Ord med historia (ISBN 91-518-3857-5)
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Abrakadabra, 1904–1926.