Adelsmöte

Från Wikipedia

Adelsmöte är ett beslutande möte inom adeln i Sverige som hålls vart tredje år i Riddarhuspalatset. Adelsmötet är Sveriges ridderskap och adels (Riddarhusets) högsta beslutsfattande organ.

En representant från varje adelsätt har rätt att delta i mötet. Ättens huvudman har företrädesrätt att representera ätten. Mötet behandlar motioner och budget samt väljer personer till olika former av uppdrag och organ.[1] Endast män har tidigare varit valbara och försök att ändra den ordningen så att även kvinnor ska kunna vara valbara har tidigare röstats ner.[2]

Vid Adelsmötet 2013 valdes för första gången en friherrinna och civilekonom samt en friherrinna och jurist in som ledamöter i Riddarhusutskottet tillsammans med 14 adelsmän. Riddarhusutskottet är i funktion enbart under mötet för att förbereda ärendena för beslut. Ett försök, att även få in två kvinnor i den viktiga Valnämnden röstades ned med knapp marginal. En motion "Varannan Damernas" avvisades med hänvisning till en teknikalitet. I motionen yrkades, att varje huvudman skulle ha rätt att inom sin ätt utse en lämplig efterträdare och att även kvinnor skulle kunna bli huvudmän för sina ätter. Det påpekades att House of Lords i London, Förenade kungariket, har en baronessa som talman.

Referenser