Adem Demaçi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Adem Demaçi, född den 26 februari 1936 i Podujeva i Kosovo, är en känd kosovoalbansk politiker, författare, människorättsaktivist och mottagare av Sacharovpriset 1991.

Han har blivit kallat Europas Mandela efter att tillbringat 28 år i jugoslaviskt fängelse för att ha uttalat sig offentligt i media om albanernas ansträngda omständigheter och bristande kulturella och mänskliga rättigheter i Kosovo.

Demaçi fängslades första gången 1958 och hölls inspärrad fram till 1961. Efter hans frigivning avtjänade han två längre fängelsestraff, 1964 till 1974 och 1975 till 1990. Enligt den serbiska regimens anklagelser ska Demaçi ha förespråkat våld och väpnad kamp mot den jugoslaviska staten. Under hans fångenskap betraktade Amnesty International honom som samvetsfånge. Han blev frigiven efter påtryckningar från FN och Nato.

Efter hans slutliga frigivning från det jugoslaviska fängelset mottog han av Europaparlamentet 1991 Sacharovpriset och var också en inbjuden gäst vid ett sammanträde i USA:s representanthus i mars 1992. Under kriget i Kosovo stannade han kvar och blev aldrig skadad eller misshandlad av jugoslavisk milis.

Demaçi är ordförande för Kosovos författarförening och i styrelsen för mänskliga rättigheter och frihet för alla medborgare i Kosovo. Han är engagerat politiskt och är en förespråkare för Kosovos självständighet och minoriteters rättigheter i Kosovo.