Isa Boletini

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Isa Boletini.
Isa Boletini.jpg
Isa Boletin
Information
Smeknamn Luani i Kosovës
Albanska för "lejonet av kosovo"
Född 15 Januari 1864
Boletin, Zveçan, Kosovo
Död 23 Januari 1916, (53)
Podgorica, Montenegro
Begravningsplats Boletin, Zveçan, Kosovo
I tjänst för Prizrenligan (1878-1881)
Osmanska riket (1902-1912)
• provisorisk regering Albanien (1912-1914)
Försvarsgren Osmanska riket
• Albanska (Kachak)
Land Kosovo
Tjänstetid 1881-1916
Grad Kommendörkapten
Slag/krig Albanska revolten 1910
Albanska revolten 1912
Balkankriget
Förstavärldskriget
Albanska revolten 1914
Ohrid-Debar revolten
Utmärkelser Albaniens hjälte
Kosovos hjälte

Isa Boletini, (egentligen Isa Shala) född 15 januari 1864 i Mitrovica, Kosovo, död 23 januari 1916 i Podgorica, Montenegro, var en albansk politiker och frihetskämpe. Han var en av ledarna i den Albanska revolten 1910 i Kosovo och blev framträdande i kampen mot osmanerna, serberna och montenegrinerna. [1]

Biograf[redigera | redigera wikitext]

Redan i sjuttonårsåldern anslöt sig Boletini till Prizrenligans gerillaarmé och deltog i slaget vid Slivova mot Osmanska riket. Han blev också en förgrundsfigur i motståndsrörelsen mot serbiska och montenegrinska trupper.

På det sena 1800-talet anslöt Boletini sig i den albanska strävan att inkorporera de fyra osmanska vilayeterna (Kosovo, Shkodra, Manastir och Janina) i en albansk statsbildning. När Prizrenligan nedkämpades 1881 deporterades Boletini till Istanbul, liksom tusentals av dess anhängare, där han satt i fängelse ända fram till 1906. Vid frisläppandet var han företrädare för Kosovo i det osmanska parlamentet mellan åren 1908 och 1912.

Under det stora upproret 1912 mot osmanerna, som spred sig över alla albanska områden, beslöt albanska patrioter att etablera ett självständigt stat. Den 28 november 1912 i Vlora vid 469-årsjubileet av Krujas befrielse grundade den albanska församlingen staten Albanien. Isa Boletini, som då var ledaren för det kosovoalbanska ledarskapet, anslöt sig som medlem i den nya staten.

Isa Boletini gav ett viktigt medverkan för att förstärka och bevara den nya statsbildningen och var medlem i den albanska delegationen i Londonkonferensen 1913. Den albanska delegationen ville att Kosovo skulle stanna inom Albaniens gränser, men supermakterna gav bara en tredjedel av det begärda territoriet. Efter att Boletini lämnade Londonkonferensen skall han ha uttlat de känsloladdade orden "När våren kommer, skall vi gödsla Kosovos slättland med skelett av serber, för vi albaner har lidit för mycket för att kunna glömma bort".

Under första världskriget var Boletini involverad i kachakernas gerillakrig mot den serbiska armén. Boletini blev skjuten till döds med flera av hans närmaste släkt av en montenegrinsk styrka ledd av Radomir Vešović i ett misslyckat försök att fånga staden Podgorica.

Arv[redigera | redigera wikitext]

Isa Boletinis pistol i Albaniens nationalhistoriska museum.

Isa Boletini var lång, välbyggd och stark. Han bar ofta den albanska mössan plis och hade en traditionell klädsel som blev något av hans personliga kännetecken. Ett av hans mest berömda citat är "Jag mår bra när Albanien mår bra". 2004 hedrades han postumt av Kosovos president Ibrahim Rugova med den höga orden "Kosovos hjälte".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ A Biographical Dictionary of Albanian History. Robert Elsie. 2012. sid. 46