Isa Boletini

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Isa Boletini.
Isa Boletini.jpg
Isa Boletini
Information
FödelsenamnIsa Peci Shala
SmeknamnKosovos lejon
(albanska: Luani i Kosovës)
Född15 Januari 1864
Boletin, Zveçan, Kosovo
Död23 Januari 1916, (53)
Podgorica, Montenegro
BegravningsplatsBoletin, Zveçan, Kosovo
I tjänst förPrizrenligan (1878-1881)
Osmanska riket (1902-1912)
• provisorisk regering Albanien (1912-1914)
FörsvarsgrenOsmanska riket
• Albanska (Kachak)
LandKosovo
Tjänstetid1881-1916
GradKommendörkapten
Slag/krigAlbanska revolten 1910
Albanska revolten 1912
Balkankriget
Förstavärldskriget
Albanska revolten 1914
Ohrid-Debar revolten
UtmärkelserTitulli "Hero i Popullit".svg Hero i Popullit
Kosovos hjälte
Isa Boletinis pistol i Albaniens nationalhistoriska museum.

Isa Boletini, (egentligen Isa Peci Shala) född 15 januari 1864 i Mitrovica i Kosovo, död 23 januari 1916 i Podgorica i Montenegro, var en albansk politiker. Han var en av ledarna i den Albanska revolten 1910 i Kosovo och deltog i kampen mot osmanerna, serberna och montenegrinerna. [1]

Biograf[redigera | redigera wikitext]

Boletini föddes i byn Boletin, nära Mitrovica i dåvarande Osmanska riket, nuvarande Kosovo.

I sjuttonårsåldern anslöt sig Boletini till Prizrenligans gerillaarmé och deltog i slaget vid Slivova mot Osmanska riket. Han blev också en förgrundsfigur i motståndsrörelsen mot serbiska och montenegrinska trupper.

Under upproret 1912 mot osmanerna, som spred sig över alla albanska områden, beslöt albanska patrioter att etablera en självständigt stat. Den 28 november 1912 i Vlora vid 469-årsjubileet av Krujas befrielse, grundade den albanska församlingen staten Albanien. Isa Boletini, som då var ledaren för det kosovoalbanska samfundet, anslöt sig som medlem i den nya staten.

Isa Boletinis bidrag var viktigt för att förstärka och bevara den nya statsbildningen och han var medlem i den albanska delegationen vid Londonkonferensen 1913. Den albanska delegationen ville att Kosovo skulle stanna inom Albaniens gränser, men supermakterna gav bara en tredjedel av det begärda territoriet.

Under första världskriget slog Boletini den serbiska armén vid flera slag, bl.a slaget om Skopje. Boletini blev skjuten och dödades i ett bakhåll, liksom flera ur hans närmaste släkt, av en montenegrinsk styrka ledd av Radomir Vešović när han var på väg till ett möte med Krajl Nikolla på franska konsulatet i Cetinje.

Boletini bar ofta den albanska mössan plis och traditionell klädsel som blev något av hans personliga kännetecken. Ett av hans mest berömda citat är "Jag mår bra när Albanien mår bra". År 2004 hedrades han postumt av Kosovos president Ibrahim Rugova med den höga orden "Kosovos hjälte".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ A Biographical Dictionary of Albanian History. Robert Elsie. 2012. sid. 46