Adem Jashari

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adem Jashari
Adem Jašari, bista u Tirani.JPG
Information
Född28 november 1955
Prekaz, Jugoslavien
Död6 mars 1998 (42 år)
Prekaz, Jugoslavien
I tjänst för UÇK
Tjänstetid1991–1998
Gradbefälhavare
Slag/krigKosovokriget  
UtmärkelserKosovos hjälte

Adem Jashari, född 28 november 1955 i Prekaz, död 6 mars 1998, anses vara en av huvudmännen bakom Kosovos befrielsearmé, född och uppväxt i byn Prekaz i centrala Kosovo, även känt som regionen Drenica. Adem Jashari ansågs av den serbiska staten och underrättelsetjänsten vara en av centralfigurerna bakom UÇK och åtalades bland annat för terrorism, i sin frånvaro.

Vid tre olika tillfällen så genomfördes väpnade attacker av serbiska statsstyrkor mot Prekaz. Den 28 februari 1998 inleddes kriget i Kosovo med en serbisk attack mot Adem Jashari och hans släktgård[1]. Under denna inledning på kriget dödades Adem Jashari tillsammans med 56 familjemedlemmar,[2] huvuddelen kvinnor och barn i en militär operation som kritiserats hårt för sitt brutala användande av övervåld. Operationen fick dock motsatt effekt för de serbiska säkerhetsstyrkorna. Istället för att krossa UCK så blev Adem Jashari martyr och hela Jasharisläkten en mytomspunnen legend och motståndssymbol bland Kosovos albaner och blev därmed en samlingspunkt för UCK och bidrog starkt till att gerillans stöd bland befolkningen växte lavinartat. Motståndsrörelsen växte från ett tiotal man snabbt upp till tusentals och senare tiotusentals soldater.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Adem Jashari fick år 2005 utmärkelsen 'Hero i Kosovës' (Hjälte av Kosovo) av Kosovos dåvarande president, Ibrahim Rugova. Flertalet gator, skolor och organisationer bär hans namn i både Kosovo samt Albanien. Adem Jasharis hemby Prekaz är idag det populäraste turistmålet i hela Kosovo och ett stort museum har inrättas i byn.

Kosovos internationella flygplats har numera fått namnet "Pristinas internationella flygplats Adem Jashari".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Journeys: The International Journal of Travel and Travel Writing, Volumes 4-7
  2. ^ The Kosovo Conflict and International Law: An Analytical Documentation 1974-1999