Aftonbladets jättetermometer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Citypalatsets fasad mot Norrmalmstorg ca 1945[1] med BEA:s flygplan längst ut till höger och Aftonbladets jättetermometer längst ut till vänster.

Aftonbladets jättetermometer var en rörlig ljusskylt som fanns på Citypalatset vid Norrmalmstorg 1-3 i centrala Stockholm. På Citypalatsets nordöstra hörn fanns ytterligare en neonskylt; BEA:s neonflygplan och på bottenvåningen satt Skoman-skylten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Aftonbladets jättetermometer på 1940-talet visar +2°C.

Citypalatset, som då kallades "Sydbankshuset", uppfördes av Kreuger & Toll Byggnads AB mellan åren 1930 och 1932 efter arkitekt Ivar Tengboms ritningar. Under projekterings- och byggarbetens tidsperiod för huset inföll även Stockholmsutställningen 1930, som inte bara räknas som genombrottet för funktionalismen i Sverige utan även för det stora genombrottet för neonskylten (se Stockholmsutställningens reklammast).[2]

Citypalatsets fasadgestaltning med långa fönsterband och släta putsfält däremellan lämpade sig väl för placering av lysande reklam och huset har skyltläge mot Norrmalmstorg och Hamngatan. I sin strama funkis-arkitektur med ljusskyltar på fönsterbröstningar påminner Citypalatset mycket om en annan av Tengboms byggnader i Stockholms city, Esselte-huset vid Centralplan, byggt 1928–1934. Även där har bröstningsbanden nyttjats för reklamändamål, men de saknar idag (2010) reklam.

En av de mera uppmärksammade skyltarna var Aftonbladets jättetermometer på byggnadens sydöstra hörn (mot Hamngatan), som kom på plats strax före julen 1943. Den 14 meter höga termometern var ett tekniskt underverk för sin tid. I en skyddad bur på husets indragna takbalkong fanns över 80 kvicksilvertermometrar. På var och en satt en strömbrytare, som när gradantalet nådde upp till en viss nivå slog på strömmen till just det neonrör som visade motsvarande temperatur med streck och siffror på jättetermometern. Termometerskalan sträckte sig från minus 30° C till plus 40° C. På bröstningsbandet i höjd med 40-gradersstrecket stod "Senaste nytt från Aftonbladet".[3]

Tre år senare monterades en liknande jättetermometer vid C.H. Ström & Co Herrekipering i Göteborg. Den var tre meter högre än den i Stockholm och tillika världens största.[3] Termometern i Göteborg finns fortfarande kvar och renoverades på 1990-talet, men Aftonbladets jättetermometer finns inte kvar längre.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Garnert (1998), s. 102
  2. ^ Eriksson (1997), sida 49 och 50.
  3. ^ [a b] Eriksson (1997), sida 64

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]