Agartha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Agartha (även Agartta, Agharti eller Agarttha) är en legendarisk stad som sägs finnas inuti jorden.

Agartha är ett populärt namn för att benämna den underjordiska civilisationen som finns där. Shamballa är även relaterat till Agartha.

Det mystiska paradiset Shamballa är känt under ett antal olika namn: det har kallats för det Förbjudna landet, det Vita vattnets land, den Levande eldens land, och så vidare. Inom hinduismen är det känt som Aryavartha, landet varifrån Veda kommer. Kineserna nämner det som Hsi Tien.

Agartha var en gång ett populärt koncept, men inom det senaste århundradet har intresset minskat, och teorin är inte stödd av den vetenskapliga linjen. Man anser att konceptet om en underjordisk stad kommer från myter så som det kristna helvetet, grekiska Hades, med fler.

På 1800-talet presenterades flera olika teorier om vår jord som en ihålig planet. William Bradshaw kom 1892 med sin variant, där den underjordiska världen var kallades Atvatabar.

Ingångar[redigera | redigera wikitext]

Man har hävdat att följande platser kan vara/är ingångar till Agartha:

Teori[redigera | redigera wikitext]

Den första som öppnade upp intresset för teorin var Willis Emerson i boken The Smoky God, som sägs vara en biografi av den norska sjömannen Olaf Jansen. Boken berättar om hur Jansen seglade igenom en öppning till jordens inre vid nordpolen. Under två år levde Jansen med ett folk som var tre meter i längd, och vars rike lystes upp av en "dimmig" sol. Huvudstaden skulle vara det ursprungliga Edens lustgård. Medan Emerson inte använder ordet "Agartha" så kommer det med i senare verk så som Agartha - Secrets of the Subterranean Cities.

I den boken är Shamballa en av kolonierna som var regeringens säte i det underjordiska nätverket. Medan Shamballa finns på en inre kontinent, så har den mindre satellitkolonier i jordens mantel, gömda inuti jordens berg. Folket flyttade under jorden på grund av krig och förödelse. Dessa krig skulle ha pågått mellan Atlantis och Lemuria, där kärnvapen användes, som eventuellt jämnade dessa städer med marken. Saharaöknen, Gobiöknen och den australiska ökenstäppen, samt Amerikas södra ökenområden är bevis på detta krig. De underjordiska städerna skapades som ett flyktingläger för både människor och historiska dokumentationer.

Man tror att Lemuria, som befann sig i Gobiöknen, var krossat av Atlantis i ett gigantiskt krig, som eventuellt förgjorde även Atlantis. De överlevande från Lemuria lever nu i fred och harmoni under jorden. Ledarna följer gamla seder och blandar sig inte i människans affärer. Det finns inget samarbete mellan dem heller. Ingångarna skyddas av en "illusions"-teknologi som döljer dem för blotta ögat, och kan inte förstås av modern vetenskap. Tibetanerna kallar dessa städer för stora bibliotek som har otroligt mycket information från gamla tider.

Tibet[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mystisk plats i Tibet som är känd som Potala, som sägs vara placerad på en ingång.

Invånarna[redigera | redigera wikitext]

Brad Steiger skriver i The Hollow Earth: Myth or Reality om "de gamlas legend". Dessa var ett folk som bodde ovan mark för flera miljoner år sedan, innan de flyttade under jorden. Dessa var otroligt intelligenta och vetenskapligt utvecklade, och de hade bestämt sig för att bo under jorden. Detta folk ska kunna leva jättelänge, och har funnits innan Homo sapiens, så länge som en miljon år innan. De har generellt hållit sig under jord, men kommer ut ur den för att kidnappa barn och utveckla dem i sin egen bild.

En av de mer kontroversiella sagorna om det så kallade "inre folket" kommer från Shaver-mysteriet. Under 1945 publicerades en historia som Richard Shaver upplevt på riktigt, publicerat i tidningen Amazing Stories. Shaver påstod att han besökt en underjordisk civilisation, men få trodde på hans berättelse.

Shaver påstod att titanerna kom till Jorden från ett annat solsystem i forntiden. Efter att de levt på jordens yta upptäckte de att solen skadade dem, och att de åldrades mycket snabbt, så de byggde underjordiska städer där de kunde bo. De beslutade senare att de försöka hitta en ny planet att bosätta sig på, och lämnade jorden med sina städer och sina robotar som senare blev förvrängda, kallade Dero. Men det fanns även goda robotar, kallade Tero. Det var Tero som Shaver sa att han hade mött.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]