Agata (helgon)

Från Wikipedia
Agata
Agata
Agata
Den heliga Agata.
Målning av Francisco de Zurbarán.
Jungfru och martyr
Föddokänt
Catania eller Palermo
Dödcirka 251
Catania
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Ortodoxa kyrkor
Orientaliskt ortodoxa kyrkor
HelgedomDuomo di Sant'Agata, Catania
Helgondag5 februari
AttributBröst, tång, kniv
Skyddshelgon förAmmor, vävare

Agata, född cirka 225, död cirka 251 i Catania, var en jungfru, som levde i Catania på Sicilien. Hon led martyrdöden. Agata vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan. Hon är ammornas och vävarnas skyddshelgon.[1] Hennes minnesdag firas den 5 februari.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Agata var enligt legenden en ädelboren siciliansk jungfru, som blivit kristen och led martyrdöden under kejsar Decius förföljelser. Hon avvisade den romerske ståthållaren Quintianus kärleksförklaringar, varför denne av hämnd lät gissla henne och med glödande tänger bortslita hennes bröst. Då hon emellertid om natten helades av Petrus och en honom ledsagande ängel, dömdes hon att brännas, men räddades genom en jordbävning och ett samtidigt folkupplopp. Emellertid avled hon enligt legenden i fängelset den 5 februari 251.

Agata skyddar mot sjukdomar i brösten och mot eldfara (särskilt har Catania i hennes slöja ett skydd mot Etnas lavaströmmar), och hon är tillika staden Mirandolas och Malteserordens skyddshelgon. Hon avbildas klädd i lång slöja med en palmkvist eller en tång i ena handen och i den andra ett fat, på vilket hennes bortslitna bröst ligger, även någon gång med hornet av en enhörning (jungfrulighetens attribut).

Enligt icke-troende är sannolikt Agata arvtagerska av en hednisk gudomlighet. I Catania, där hon sägs vara begraven och där hennes avskurna bröst årligen bärs i procession, firades redan i den hedniska tiden en årlig fest för Bona Dea, vid vilken tvenne kolossala bröst, symboliserande den närande, moderliga naturen, kringbars i procession. Det grekiska ordet αγάθη, agathe är detsamma som det latinska bona ("god").

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Thunborg, Peter (5 juli 2016). ”9 helgon som led martyrdöden”. www.expressen.se. https://www.expressen.se/nyheter/9-helgon-som-led-martyrdoden/. Läst 5 april 2023. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Agata, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]