Ståthållare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ståthållare (lat. locum tenens) är tjänstemannatitel inom statsförvaltningen för ett land.

Rom[redigera | redigera wikitext]

Ståthållare var en titel ursprungligen inom det romerska riket, använd för en kejserlig legat, med praetorisk rang. Begreppet förekommer bland annat i Bibeln, där tidpunkten för Jesu födelse anges som "när Quirinius var ståthållare i Syrien" (Luk 2:2).

Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

I Nederländerna från 1400-talet och framåt var ståthållare ursprungligen en feodal titel för en styresman för ett område, utsedd av jordägaren. När Karl V tog över de nederländska provinserna tog han även över rätten att utse ståthållare, men när de sju provinserna i Republiken Förenade Nederländerna blev självständiga tog de rätten att välja sina egna ståthållare. 1747 fick alla provinserna en gemensam ståthållare. Posten blev dessutom ärftlig i huset Oranien, vilket gjorde ståthållarens roll jämförbar med en monarks.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har ståthållare funnits sedan senmedeltid som bl.a. titel för befälhavare på fästningar, såsom Kalmar slott och Åbo slott. Främst har ståthållartjänsten dock varit ett led i statlig förvaltning under 1500- och början av 1600-talet. Ståthållaretjänsten har haft vitt skilt innehåll från den ena personen till den andra, främst förvaltande och administrativa uppgifter, ibland av militär natur. Det går ingen skarp gräns mellan ståthållare, hövitsmän och befallningsmän. Det går naturligtvis inte att jämföra den tidens förvaltning med modern, men för att ändå få en känsla för vad ståthållare gjorde kan man dra paralleller till länsstyrelserna i dagen samhälle. Ståthållare var också ett tillfälligt inslag i förvaltningen och när landet slutligt delades in i län och länsstyrelserna skapades upphörde i huvudsak behovet av ståthållareinstitutet. Idag innehas titeln ståthållare endast av chefen för Ståthållarämbetet inom de Kungliga hovstaterna.

Under en del av den svensk-norska unionstiden kallades Sveriges representant i Norge för riksståthållare. Innan Stockholms stad blev en del av Stockholms län kallades motsvarigheten till landshövdingen överståthållare.

Ståthållaren hade kaptens rang, enligt den svenska rangordningen i dess utformning 1902.

Hovuniform för Ståthållare i Sverige var under 1800-talet: vapenrock, enkelradig av mörkblått kläde med gula passpoaler, guldbroderi lika med det för generaler bestämda kring krage och ärmar, förgyllda knappar med kunglig krona, generalsepåletter med konungens namnskiffer, långbyxor av mörkblått kläde med bred guldgalon, skärp av guld med buljontofsar, sabel, trekantig hatt med svart plymage, på höger sida kokard med guldträns och knapp, vit hängande plym, vita handskar.

Schweiz/Österrike[redigera | redigera wikitext]

I delstaten Vorarlberg i Österrike tituleras viceguvernören landsståthållare, och i några kantoner i Schweiz kallas kantonsregeringens företrädare i distrikten regeringsståthållare eller prefekt.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Ståthållare är även en alternativ översättning av Lord Lieutenant i Storbritannien, oftast översatt med lordlöjtnant.


Se även[redigera | redigera wikitext]