Aktiebolaget Häxan Surtant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aktiebolaget Häxan Surtant
OriginaltitelAktiebolaget Häxan Surtant
GenreJullov
Skapad avCarl Englén
MedverkandeKatrin Sundberg
Torbjörn Harr
Gertie Hede
Safa Safiyari
Nora Shtieba
Mats Ågren
Kajsa Reingardt
Nina Sosunoff
Anna Blomberg
Micke Wranell
BerättarröstSven Björklund
MusikMåns Ek
Antal avsnitt10
Längd (per avsnitt)ca 15 min
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Nordisk Film
Exekutiv producentKristina Colliander
ProducentCarl Englén
InspelningsplatsStockholm
Sändning
OriginalkanalSVT1
SVTB
Originalvisning2006
Bildformat4:3
Ljudformat2.0
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareHäxan Surtant
UppföljareHäxan Surtant och den fruktansvärda fritiden

Aktiebolaget Häxan Surtant var SVT:s Jullovsmorgon under perioden 24 december 20067 januari 2007 [1] i regi av Carl Englén. Föregående program var Häxan Surtant och uppföljande program var Häxan Surtant och den fruktansvärda fritiden. Programmet gjordes i 15 avsnitt och har repriserats flera gånger.

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

Programmet spelades in i Västertorp i Stockholms kommun och är det andra TV-serien om Häxan Surtant. I varje avsnitt när Häxan Surtant trollat bort något dyker TV-programmet Sagonytt upp, i vilket nyhetsankaret Programledartrollet berättar att någon trollat bort någonting, till exempel alla cyklar i världen. Programledartrollets kollega Älvan Ellen är programmets korrespondent. Berättaren (alternativt "Pratgubben") i detta program är Sven Björklund.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt 1[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant, världens elakaste, argaste och suraste häxa har inte någonting att göra och därför startar hon ett eget företag vid namn Aktiebolaget Häxan Surtant. När hon låst upp dörren till butiken, vänt på skylten så att det står "Öppet", räknat växelkassan i kassaapparaten och pyntat skyltfönstret med en cykelpedal, står hon vid kassan och tjurar och hoppas att det inte kommer någon kund. Men det gör det.

In kommer det Trassliga Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur. Han tror att Häxan Surtant är cykelreparatör. Häxan avvisar hon först men sedan säger hon:"Hämta cykeln i eftermiddag."

Häxan behöver ett nytt hjul och går ut på stan för att leta rätt på ett. Hon möter den Rosenrasande Riddaren Ragnar som cyklar till dagens tornerspel. Häxan vill ha Riddar Ragnars hjul, men det vill inte Ragnar. Då blir Häxan arg och trollar iväg Riddaren Ragnar men ser till att cykelns ena hjul blir kvar.

Riddare Ragnars hjul är alldeles för litet och Häxan blir så arg att hon trollar bort alla cyklar i hela världen.

TV-programmet Sagonytt gör ett inslag om att Häxan trollat bort cyklarna. Sagonytts reporter Irriterande Älvan Ellen frågar Häxan om hon skulle kunna göra något elakt med en cykel, till exempel cykla sönder en tårta. Häxan inser att man kan göra elaka saker med cyklar och trollar tillbaka alla cyklarna. Hon går till en riktig cykelreparatör med Trollet Tryggve cykel. Sedan går Häxan tillbaka till sin butik och Trollet hämtar sin cykel. "Det kostar 12.000 kronor!", säger Häxan. "Det var dyrt", säger Trollet. "Passa dej, annars blir det ännu dyrare!", säger Häxan hotfullt.

Avsnitt 2[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant låser upp dörren till butiken och efter att ha lagt ett par glasögonbågar i skyltfönstret sätter hon sig vid kassan och hoppas att det inte kommer någon kund. Men det Trendkänsliga Trollet Trygve klädd i kanelbullehatt kommer. Han säger att hans mamma gått förbi utanför butiken och sett ett par glasögon i skyltfönstret och Trollet undrar om Häxan är optiker. Trollet kan knappt se Häxan för sin dåliga syn. Häxan påstår att hon är Trollets optiker och lovar ordna glasögon. Hon går ut på stan för att leta glas. Då dyker den Fisförnäma Fén Felicia upp. Hon blir retad av Häxan som säger att hon är ett troll eller en älg. Fén Felicia kastar en tegelsten på Häxan, men Häxan duckar och stenen träffar en fönsterruta. "HAHAHAHA! Du pangade rutan!", skrattar Häxan. Fén Felicia ränner iväg till glasmästaren och köper ny ruta innan någon ska märka olyckan. Häxan tar bitar från den trasiga rutan och går hem och slipar dem med sandpapper. Hon tejpar fast dem på skyltfönstrets bågar, men glasögonen är fungerar dåligt och dessutom måste man vara skicklig. Häxan blir så arg att hon trollar bort alla glasögon i hela världen. Det rapporteras förstås av Sagonytts reporter Irriterande Älvan Ellen. Reportern undrar hur det är att tuffa sig på stan utan solglasögon och då blir Häxan så rädd att hon trollar tillbaka alla glasögon. Sedan går hon till en riktig optiker som fixar glasögon till Trollet, som han kan se med. Häxan vill ha 12000 kronor för besväret och Trollet säger som förstås att det var dyrt.

Avsnitt 3[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant lägger en pizzakartong i skyltfönstret. En kund kommer förbi, det Trummande Trollet Tryggve, som är Sveriges snällaste sagofigur och väldigt förtjust i att trumma på saker. Trollet ser pizzakartongen i skyltfönstret och undrar om Häxan är pizzabagare. Häxan säger att pizzan är klar i eftermiddag, men Trollet menar att en pizza blir färdig på bara tio minuter, men Häxan säger att hennes pizza blir klar i eftermiddag. Häxan går och handlar och bakar en egen pizza som inte blir bra. Hon ordnar istället en färdigbakad pizza, men behöver då en ugn för att värma den. Häxan möter Riddaren Ragnar och retar honom så att han kokar och rustningen blir jättevarm. Där lägger Häxan pizzan på värme. Sedan går hon tillbaka till butiken med den och då hinner pizzan bli kall. Häxan passar på att smaka lite och hela pizzan råkar bli uppäten. Häxan blir så arg att hon trollar bort alla pizzor i hela världen. Sagonytts reporter Irriterande Älvan Ellen kommer till Häxans butik och frågar om Häxan skulle kunna göra något elakt med en pizza, till exempel kasta en pizza i någons ansikte. Det får Häxan att ångra sig och trolla tillbaka alla pizzor. Sedan går hon till en riktig pizzabagare och får honom att baka en pizza. Häxan kommer tillbaka samtidigt som Trollet kommer. Som vanligt kostar det Häxan säljer 12000 kronor. Dyrt för en pizza, men billigt för en bil.

Avsnitt 4[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan löständer i skyltfönstret och hoppas sedan att det inte kommer en kund, men som vanligt kommer det Tacoätande Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en som älskar mexikansk mat, till exempel taco. Han säger att man kan använda tacoskal till förvaring, där man till exempel kan lägga sina blyertspennor. När han kommer in i Häxans butik, säger han att det låg löständer i skyltfönstret och undrar om Häxan är tandtekniker, för att Trollmors löständer gick sönder när han bjöd henne på för hårda och gamla tacoskal. Häxan säger att hon är det för att ingen ska klaga på henne. Hon går ut på stan och möter den Dansanta Drakdödaren Desiré och undrar om hon har någonting som ser ut som tänder och då hittar Häxan sockerbitar som ser ut som tänder och snor dem och limmar fast dem på Trollmors käkar. Sedan när hon ska borsta rent tänderna, smälter sockerbitarna och då blir hon arg och trollar bort alla löständer i hela världen och det kommer med i Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen kommer och undrar om Häxan skulle göra något elakt med löständer av Dracula-typ, till exempel sätta på sig dem och skrämma folk och då trollar Häxan tillbaka alla löständer och går med Trollmors löständer till en riktig tandtekniker och kommer tillbaka till butiken samtidigt som Trollet kommer och det kostar som vanligt 12.000 kronor.

Avsnitt 5[redigera | redigera wikitext]

Denna dag lägger Häxan ett porträtt i skyltfönstret och som vanligt kommer det Trädkramande Trollet Tryggve och stör. Han är Sveriges snällaste sagofigur och en naturvän som kramar träd, gullar med grenar, pussar pelargoner och röjer åt Trollmor som skräpar ned var hon än går. Han undrar om Häxan är porträttkonstnär och frågar om hon kan måla av Trollmor och ger henne en bild av Trollmor. Hon går ut med smörpapper och när hon hittar Trollmor, lägger hon smörpapper på henne och kalkerar henne samtidigt som det Misstänksamma Monstret Margit dyker upp och hon är också väldigt lättlurad. Hon misstänker att Häxan är elak mot tanten och att hon blir väldigt arg av att bli kalkerad när hon vaknar, men Häxan ljuger genom att säga att hon älskar att bli kalkerad. När hon rycker bort smörpappret, säger Trollmor:"Vad håller ni på med, era förbaskade fisrumpor?! Slår ni in mej i smörpapper?!" När hon frågar vem som kom på den här idén, skyller Häxan ifrån sig på Monstret Margit och Trollmor litar på Häxan och sätter fart efter Margit. På vägen tillbaka till butiken köper Häxan färgtuber, stativ, papper och penslar och sätter igång att måla, men det är inte ett dugg likt Trollmor för Häxan har ingen talang så hon trollar därför bort allt konstnärsmaterial i hela världen och det säger de på TV-programmet Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen undrar hur det skulle gå om Häxan skulle göra en skylt som det står "UPPTAGET" på och Häxan fattar att det inte går utan konstnärsmaterial och trollar tillbaka det och sen går hon till en riktig porträttkonstnär och tvingar henne att måla av Trollmor och Häxan är tillbaka när Trollet kommer och det kostar som vanligt 12.000 kronor.

Avsnitt 6[redigera | redigera wikitext]

Denna dag lägger Häxan en peruk i fönstret och som vanligt kommer en kund;det Telefonerande Trollet Trygve som är väldigt förtjust i att telefonera. Han undrar om Häxan är perukmakare för att han vill ha en fin och tuff peruk och då säger Häxan att hon är perukmakare, men hon vill göra en ful och löjlig peruk. Hon går ut på stan och alldeles utanför sin butik får hon syn på Fén Felicia och kramar henne så att de ser ut att vara vänner och slutar inte förrän hon får Felicias peruk. När hon kommer tillbaka till butiken, klipper hon peruken så att den ser löjlig och när hon går ut på stan för att se om folk skrattar, får hon syn på Trollmor, men hon säger bara att den är fin och tuff och då blir Häxan så arg att hon trollar bort alla peruker i hela världen och det säger de på TV-programmet Sagonytt och dess reporter Irriterande Älvan Ellen kommer till Häxan och frågar henne om hon skulle kunna göra något elakt med en peruk och Häxan fattar då att om det inte finns peruker, kan inte hon skrämmas med läskiga peruker och trollar tillbaka alla peruker. Sen går hon till en skämtbutik och köper en ful och löjlig peruk, men Trollet som köper den av Häxan för 12.000 kronor är nöjd, för att han kan uppskatta folk på stan. Häxan blir arg och ledsen för att hon ändå misslyckades, trots att hon försökte att vara elak.

Avsnitt 7[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en soffkudde i fönstret och därefter kommer som vanligt en kund;det Trombonspelande Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en som älskar att spela på sin trombon. Han såg soffkudden och undrar om Häxan är tapetserare och ber henne att tapetsera hans pall som blivit sliten. Häxan går ut på stan med handväskan för att leta efter tyg och möter Drakdödaren Desiré som står på trottoaren och dansar och Häxan frågar henne om hon har ett tyg och snor hennes magiska drakfångartyg. Häxan använder det till att tapetsera Trollets pall och när hon provsitter pallen, känner hon något magiskt i stjärten och när hon ska resa sig upp, sitter hon fast. Hon kommer ihåg att Drakdödaren sa att det var ett magiskt drakfångartyg. Häxan blir så arg att hon går ner till källaren med pallen fastlimmad på rumpan och trollar bort alla sittmöbler i hela världen och det säger de på nyhetsprogrammet Sagonytt. Dess reporter Irriterande Älvan Ellen kommer till Häxans butik och frågar Häxan hur det skulle gå för henne om hon ville sitta i en fåtölj och lata sig medan andra jobbar och Häxan fattar att om det inte finns några sittmöbler, kan inte hon sitta och lata sig och måste genast trolla tillbaka dem. Sen går hon till en riktig tapetserare och tvingar honom att tapetsera pallen och hon är tillbaka till sin butik precis då Trollet kommer. Som vanligt kostar det 12.000 kronor.

Avsnitt 8[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en symaskin i fönstret. Som vanligt kommer det Timida Trollet Trygve som är väldigt timid;han vill inte väsnas så mycket. Han såg symaskinen och undrar om Häxan är skräddare och ber henne att lägga upp hans byxor. Häxan klipper dem tills båda byxbenen är lika långa, men det blir shorts istället. Hon går ut på stan för att leta efter en som har likadana byxor och det är Monstret Margit. Häxan luras genom att säga att det står i tidningen Monstermode att man ska gå med bara långkalsonger och då lyckas Häxan stjäla Margits byxor. När Häxan kommer tillbaka till butiken, börjar hon att sy byxorna, men när hon ska prova dem, visar det sig att hon sytt fel. Hon hade sytt igen båda byxbenen. Hon blir så arg att hon trollar bort alla sybehör i hela världen och det säger de i nyhetsprogrammet Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen kommer och intervjuar Häxan och Häxan fattar att om det inte finns nålar, kan man inte panga andras ballonger och trollar tillbaka alla sybehör och går sedan med byxorna till en riktig skräddare och tvingar honom att genast lägga upp byxorna. Hon kommer tillbaka till butiken precis då Trollet kommer för att hämta byxorna. Som vanligt kostar det 12.000 kronor.

Avsnitt 9[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en parfymflaska i fönstret. Som vanligt kommer kunden det Tomburkssamlande Trollet Tryggve som är Sveriges snällaste sagofigur och en riktig burkpantare. Han såg parfymflaskan och undrar om Aktiebolaget Häxan Surtant är ett parfymeri, för att han ska gå på bio med sin flickvän Riddarflickan Rakel och då vill han lukta gott och inte som ett gammalt troll. Häxan är då elak;hon ska göra en illaluktande parfym så att Rakel inte vill vara hans flickvän. Hon hämtar några illaluktande ämnen från källaren och blandar ihop det till en väldigt illaluktande stank och letar upp en riddare för att testa och hon möter Riddaren Ragnar som försöker att hitta någon att fäktas med, men han säger att Häxan luktar gott och då blir Häxan rasande på vägen tillbaka till butiken och trollar bort alla goda dofter i hela världen och det säger de på Sagonytt och reportern Irriterande Älvan Ellen kommer till Häxans butik och undrar hur det går utan goda dofter från mat om Häxan ska kunna smyga omkring i trappuppgångarna och störa folk som sitter och äter lunch. Då trollar Häxan tillbaka alla goda dofter och försöker att hitta några andra stinkande dofter, men Rakel tycker ändå att Trollet luktar gott.

Avsnitt 10[redigera | redigera wikitext]

Denna dag lägger Häxan en spargris i fönstret. Strax kommer som vanligt kunden;det Tacksamma Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en som är ovanligt tacksam när man knycker hans pengar. Han undrar om Aktiebolaget Häxan Surtant är en bank och ber om att få låna 500 kronor, för att han blivit bestulen på sina pengar. Häxan har bara 4 kronor och går ut på stan för att hitta en sparare och hon hittar den Nyvakne Narren Nisse som inte är något vidare på att trixa för kungafamiljer som har tråkigt, utan han sover nästan jämt och när man kommer till honom, är han nyvaken. Han har en madrass, där han förvarar sina pengar. När han somnar, sticker Häxan ner sin hand i madrassen och knycker några sedlar, men när hon kommer tillbaka till butiken, upptäcker hon att det är låtsaspengar. Narren Nisse skojade med henne och hon avskyr skoj om det är henne man skojar med och trollar bort alla pengar i hela världen och det rapporteras i Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen kommer och frågar om Häxan skulle kunna köpa något elakt och då trollar Häxan genast tillbaka alla pengar, så att hon kan köpa grädde att kladda ner ens hår med. Sedan går hon och lånar 500 kronor av Handelsbanken och kommer tillbaka samtidigt som Trollet kommer. Häxan säger att räntan är 12.000 kronor och att om Trollet inte passar sig, blir räntan högre.

Avsnitt 11[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan videofilmer i skyltfönstret och sedan kommer som vanligt det Tröttkörda Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en som blir tröttkörd för att han måste dra sin tunga mamma i en pulka. Han tror att Häxan är videouthyrare. Häxan går ut på stan med sin videokamera och säger åt Narren Nisse att vara läskig under filminspelningen. När Häxan tar sig en titt på filmen, ser hon att den är värdelös och trollar därför bort alla filmer i hela världen och det sägs på Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen frågar Häxan om hon skulle kunna se på en instruktionsfilm för häxor. Då trollar Häxan tillbaka alla filmer för att kunna bli elakare och då säljer hon filmen som Narren Nisse gjorde, för att den är sömnig och tråkig. Men Trollet som köper filmen för 12.000 kronor älskar narrar som sover.

Avsnitt 12[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en leksaksbil i fönstret och som vanligt kommer kunden;det Tidsoptimistiska Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en riktig tidsoptimist. Han tror att Aktiebolaget Häxan Surtant är biltillverkare, bilmekaniker, taxiförare, körskollärare, eller budfirma och Häxan säger ja på budfirma och får i uppgift att leverera ett viktigt paket till Trollmor och går ut på stan och letar efter henne, men hon hittar istället Monstret Margit. Häxan låter så att Margit tror att hennes mobil ringer och sedan härmar Häxan någons röst och säger att Margit ska jobba på Aktiebolaget Häxan Surtants budfirma och sedan säger Häxan att hon ska leverera paketet till Trollmor, men hon missuppfattar vad hon skulle göra och levererar Trollmor till Aktiebolaget Häxan Surtant istället. När Häxan ger paketet till Trollmor, säger hon att hon inte vill ha det, utan att det ska levereras till Trollmors hem och hon påstår att hon bor lite vart som helst och då blir Häxan så arg att hon trollar bort alla viktiga paket i hela världen och det blir huvudnyheten i Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen kommer och frågar Häxan och frågar henne om hon skulle göra något elakt med ett viktigt paket;till exempel att ge ett paket med en chokladkaka i till en som inte vill ha det och sedan öppna det och retas genom att själv äta upp chokladkakan. Då blir Häxan rädd och måste genast trolla tillbaka alla viktiga paket. Sedan ringer hon till en riktig budfirma och när de kommer till Aktiebolaget Häxan Surtant, tvingar Häxan dem att leverera paketet och sen kommer Trollet Trygve för att betala och det blir som vanligt 12.000 kronor.

Avsnitt 13[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en blomsterbukett i fönstret och sedan kommer kunden det Tursamma Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur som också är väldigt tursam. "Vilken tur för mig att jag la märke till att ni har en blomsterbukett i skyltfönstret", säger han när han kommer in i Häxans butik. Han undrar om Häxan är florist och ber henne att binda en fin blombukett till Trollmor. Häxan går därför och köper blommor som luktar jättegott och sedan går hon och letar efter nyspulver som ska vara i blommorna. Hon möter Narren Nisse som påstår att han har en burk nyspulver i fickan. Han vill sova på Häxans axel, men sover för länge och Häxan blir otälig och kör ner handen i Nisses ficka och snor burken, men det är myspulver istället nyspulver och när myspulvret slutar att värka, upptäcker hon att hon ligger i en myshörna med en mysig nalle och hon blir så arg att hon trollar bort alla blommor i hela världen och det blir en nyhet i Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen undrar hur Häxan kan vara elak utan blommor att spruta hallonsaft med och då trollar Häxan tillbaka alla blommor och går till en riktig florist som binder en fin bukett och hon är tillbaka samtidigt som Trollet Trygve kommer och som vanligt kostar det 12.000 kronor.

Avsnitt 14[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en klocka i skyltfönstret. Som vanligt kommer det Teknikintresserade Trollet Tryggve som är Sveriges snällaste sagofigur och väldigt intresserad av teknik. Han tror att Häxan är urmakare, för att hans klocka gick sönder när han pillade isär den för att se hur den funkar. Häxan vill laga den så att den går fel, men kan inte trollformeln för att hon skolkat från häxskolan. Hon hittar en klasskamrat ute på stan;Fén Felicia som tidigare hetat Majfis som förtrollar klockan, men den är fortfarande sönder och hon går till en riktig urmakare. Trollets klocka gick inte att laga och Häxan fick köpa en ny som inte hade någon förtrollning och då blir Häxan så arg att hon trollar bort alla klockor i hela världen och det är huvudnyheten i Sagonytt. Reportern Irriterande Älvan Ellen undrar om Häxan kan vara elak utan klockor. Häxan fattar att om inte klockor finns, kan man inte ställa om skolklockan så att lunchrasten blir kortare och därför trollar hon tillbaka alla klockor. Sedan står hon vid kassan och tjurar över att hon inte lyckades få klockan att gå fel och strax därefter kommer Trollet och får betala 12.000 kronor.

Avsnitt 15[redigera | redigera wikitext]

Denna gång lägger Häxan en sko i skyltfönstret och sedan kommer som vanligt det Tråkiga Trollet Trygve som är Sveriges snällaste sagofigur och en som bara vill ha tråkigt. Han talar så att Häxan somnar och hon har blivit skomakare i sömnen och tvingas laga Trollets trasiga sula. Hon går ut på stan för att leta efter en sula och möter Drakdödaren Desiré, men då har Häxan glömt vad det heter och Desiré säger kula. Häxan går hem och tar fram en liten kanon och skjuter en kula på sulan och då kommer hon på namnet. När skon blir ännu trasigare, blir hon arg och trollar bort alla skor i hela världen och trollar tillbaka dem när Sagonytts reporter Irriterande Älvan Ellen frågar om hon skulle göra något elakt med en sko, för då fattar Häxan att om det inte finns skor, kan man inte kladda ner någons fötter genom att tvinga någon att sätta på sig en stövel som är fylld med äggula. Efter att ha trollat tillbaka alla skor, går hon till en riktig skomakare. Sedan kommer hon tillbaka till sin butik samtidigt som Trollet kommer och han får som vanligt betala 12.000 kronor.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant är världens suraste, argaste och elakaste häxa. I avsnitt 1 har hon ingenting att göra och startar ett eget företag vid namn Aktiebolaget Häxan Surtant, där hon är vd och jobbar för sig själv. I de senare avsnitten låser hon upp dörren till sin butik, vänder på skylten så att det står "ÖPPET" istället för "STÄNGT", räknar växeln i kassaapparaten, pyntar skyltfönstret, ställer sig vid kassan och hoppas sedan att det inte kommer någon kund, men det gör det i varje avsnitt. Häxan Surtant är en huvudperson i detta program och spelas av skådespelerskan Katrin Sundberg.

Trollet Trygve[redigera | redigera wikitext]

Trollet Trygve alternativt Trollet Tryggve är en huvudperson i detta program. Han är en kund som besöker Aktiebolaget Häxan Surtant varje dag. Han har en mamma som heter Trollmor. Trollet Trygve spelas av skådespelaren Torbjörn Harr.

Trollmor[redigera | redigera wikitext]

Trollmor är mamma till Trollet Trygve. I alla avsnitt utom avsnitt 5,6 och 12 förekommer hon bara i inslag om Trollet Trygve, där hon ofta kallar Trollet Trygve för idiot. Trollmor spelas av skådespelerskan Gertie Hede.

Programledartrollet[redigera | redigera wikitext]

Programledartrollet är nyhetsankare på TV-programmet Sagonytt som dyker upp när Häxan Surtant trollat bort någonting. Han har en kollega som också jobbar på Sagonytt som heter Irriterande Älvan Ellen som är Sagonytts korrespondent. Programledartrollet spelas av skådespelaren Safa Safiyari

Irriterande Älvan Ellen[redigera | redigera wikitext]

Irriterande Älvan Ellen eller Älvan Ellen är korrespondent för TV-programmet Sagonytt och kollega till Programledartrollet, Sagonytts nyhetsankare. Älvan Ellen spelas av skådespelerskan Nora Shtieba.

Rosenrasande Riddaren Ragnar[redigera | redigera wikitext]

Rosenrasande Riddaren Ragnar eller Riddaren Ragnar är en karaktär som Häxan Surtant möter ute på stan i avsnitt 1, 3 och 9. Riddaren Ragnar spelas av skådespelaren Mats Ågren.

Fisförnäma Fén Felicia[redigera | redigera wikitext]

Fisförnäma Fén Felicia eller Fen Felicia är den vackraste sagofiguren i detta program. Hon möter Häxan Surtant ute på stan i avsnitten 2, 6 och 14. Fén Felicia spelas av skådespelerskan Kajsa Reingardt.

Dansanta Drakdödaren Desiré[redigera | redigera wikitext]

Dansanta Drakdödaren Desiré eller Drakdödaren Desiré är en ganska tokig karaktär i detta program. Hon möter Häxan Surtant ute på stan i avsnitten 4, 7 och 15. Drakdödaren Desiré spelas av skådespelerskan Nina Sosunoff.

Misstänksamma Monstret Margit[redigera | redigera wikitext]

Misstänksamma Monstret Margit eller Monstret Margit är en karaktär som är väldigt misstänksam och väldigt lättlurad. Hon möter Häxan Surtant ute på stan i avsnitten 5, 8 och 12. Monstret Margit spelas av Anna Blomberg.

Nyvakne Narren Nisse[redigera | redigera wikitext]

Nyvakne Narren Nisse eller Narren Nisse är en narr som inte beter sig som andra narrar, utan han sover nästan jämt och när någon kommer och möter honom, är han nyvaken. Han möter Häxan Surtant ute på stan i avsnitten 10, 11 och 13, alltså väldigt sent i programmet. Narren Nisse spelas av Micke Wranell.

Gråtmilda Gråvätten Greger[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22Budfirman+Bums+jullov+%22+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 1 april 2011. 

Se även[redigera | redigera wikitext]