Häxan Surtant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Häxan Surtant är en fiktiv figur spelad av Katrin Sundberg som för första gången dök upp som inslag i SVT:s Jullovsmorgon 20042005 (6 avsnitt). Den andra säsongen hette "Aktiebolaget Häxan Surtant" och sändes 20062007 (15 avsnitt). Den tredje säsongen hette "Häxan Surtant och den fruktansvärda fritiden" och sändes 2008-2009 (10 avsnitt). Den fjärde säsongen hette Häxan Surtant och landet Häxania och sändes 2011-2012 (10 avsnitt). För manus och regi svarar Carl Englén. Berättaren ("Pratgubben") för dessa serier är Sven Björklund. Den 28 augusti 2009 vann Häxan Surtant Tv-priset Kristallen i kategorin årets barnprogram.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Figuren Häxan Surtant[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant, världens suraste, argaste och elakaste häxa, är huvudpersonen i de fyra TV-serierna Häxan Surtant, Aktiebolaget Häxan Surtant, Häxan Surtant och den fruktansvärda fritiden och Häxan Surtant och landet Häxania.

Häxan Surtant[redigera | redigera wikitext]

I första serien går hon upp på morgonen och när hon går ut ur sin lägenhet, stoppar hon sin prins till granne som ska gå till dagis och frågar vad han ska göra på dagis, till exempel spela fotboll. Då går Häxan och gör samma sak som prinsen, men det blir inte som hon planerat och då trollar hon bort allting om det som hon ville göra. När prinsen kommer hem från dagis, tittar han och hans storasyster prinsessanTV-programmet Sagonytt, där de säger att någon har trollat bort någonting och då vet de båda att Häxan ligger bakom detta och säger åt henne att trolla tillbaka det och leka med dem för att veta att det är kul. När hon sedan är i sin egen lägenhet och tjuvlyssnar på prinsen och prinsessan, hör hon att de säger att Häxan ska bli kallad för fisrumpa för att hon inte är snäll när man är snäll mot henne och då blir hon galen.

Aktiebolaget Häxan Surtant[redigera | redigera wikitext]

Häxan Surtant har ingenting att göra och då startar hon ett eget företag som heter Aktiebolaget Häxan Surtant, där hon jobbar för sig själv och är vd. Varje morgon låser hon upp dörren till butiken, vänder på skylten så att det står "Öppet" istället för "Stängt", räknar växelkassan i kassaapparaten och pyntar skyltfönstret och ställer sig sedan vid kassan och hoppas att det inte ska komma någon kund, men det kommer alltid någon och det är Trollet Tryggve, Sveriges snällaste sagofigur. När Häxan ska göra något som Trollet vill, så misslyckas hon och trollar bort allt som har med det att göra. Då kommer Sagonytts reporter Älvan Ellen och säger att Häxan ska trolla tillbaka det om hon vill kunna vara elak. När Häxan väl har gjort det, sticker hon iväg någon annanstans och tvingar den personen att göra det som Häxan ska göra, så blir allt klart och när hon kommer tillbaka till sin butik, kommer Trollet Tryggve tillbaka för att betala och Häxan säger att det kostar 12.000 kronor.

Häxan Surtant och den fruktansvärda fritiden[redigera | redigera wikitext]

I denna serie blir Häxan Surtant bostadslös. Hon har inte betalat hyra på över 200 år och hon vägrar att göra det. Det är inte lätt att hitta en lägenhet som man inte behöver betala för och då tvingas hon flytta hem till sin mamma, den Halvgalna Häxmamman Harriet som inte bara är halvgalen, utan också väldigt snäll och trevlig och det uppskattar Häxan inte och skaffar sig ett fritidsintresse, för att det är söndag och ledig dag och hon beger sig till Sagofolkets hus, där man håller på med intresset och hon möter ledaren som är Trollet Tryggve samt två andra sagofigurer som också är där och har roligt. Men intresset fungerar inte som planerat och då trollar hon bort det fritidsintresset och då har hon inget fritidsintresse och måste gå hem till sin Halvgalna Häxmamma Harriet igen och hon lämnar inte Häxan ensam hemma förrän Häxan trollar tillbaka det som är borta och då går Häxan och sover i sin mammas soffa till nästa söndag, då hon hittar på ett nytt fritidsintresse som inte heller fungerar som planerat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]