Torbjörn Harr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torbjörn Harr
Född21 juni 1959 (61 år)
Lycksele
Betydande roller
Trollet Tryggve i Häxan Surtant

Torbjörn Harr, född 21 juni 1959 i Lycksele, är en svensk musiker och skådespelare, bosatt i Umeå, mest känd som revykomiker och Trollet Tryggve i barn-TV-serien Häxan Surtant i Sveriges Television.

Avstamp i musiken[redigera | redigera wikitext]

I tonåren (1976) bildade han som trumslagare tillsammans med Kaj Backman, bas, Lars Lodin, klaviatur, och kusinerna Sven och Kjell Lövbom (senare känd som Kee Marcello) på gitarrer jazzrockbandet Stetson Cody Group, inspirerade av samtida hjältar som Billy Cobham och Mahavishnu Orchestra. Gruppen fick 1978 Rikskonserters arbetsstipendium för fusionsmusik, spelade in en singel, men lades ned 1979 då gitarristerna flyttade till Stockholm.[1]

Från musik till teater[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med Kjell Oscarsson, klaviatur, började Harr i början 1980-talet på den fria teatergruppen Ögonblicksteatern, först som teatermusiker, men allt mer även som skådespelare – ett samarbete som fortsatt intill nutid, främst i barnteater och komedi.

Showtime[redigera | redigera wikitext]

I början av 1990-talet öppnade Torbjörn Harr tillsammans med sin dåvarande fru (Lotta Nordling Harr) restaurang Rådhuskällaren i Umeå, vars lilla scen gav plats för en ny(gammal) scenkultur i Umeå, med tonvikt på show, musik och humor. Så formerades till exempel showgruppen Spirella Girls i januari 1993 just för ett framträdande på Rådhuskällaren. De inblandade – musiker, sångare och inte minst textförfattaren Roger Broman, som tillsammans med journalisten Benny Karlsson skrev det mesta av showernas sångtexter – kom också att medverka i många av de nyårsrevyer och andra shower som Harr (ofta i samarbete med Staffan Ling) satte upp genom det för ändamålet skapade Revybolaget.

Mer musik[redigera | redigera wikitext]

På senare år har Torbjörn Harr också gästspelat med den Luleåbaserade gruppen ACNE (Avans Country and Northern Ensemble), som förutom Harr på trummor och sång består av Benty Öqvist, gitarr, Bruno Öqvist, bas, Kjell Peder Johansson, gitarr och sång.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

TV-produktioner[redigera | redigera wikitext]

Teater (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • 2009 Penalty Killers – en hockeymusikal – 400 körmedlemmar, 16 musiker ur Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hasse Hjorteks Underhållningsorkester och artister som Staffan Ling, Torbjörn Harr och Malin Jonsson stöttade en musikal som skrivits av ungdomar i Umeå och Vancouver, med handlingen invävd i en riktigt ishockeymatch.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hofverberg, Jan (1985). Rock i Umeå 1958–1983. Umeå: Förf. Libris länk. ISBN 91-7810-274-X 
  2. ^ Recension i hela Hälsingland Läst 7 november 2010
  3. ^ Ögonblicksteaterns historik Läst 7 november 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]