Albinism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Albinism
latin: albinismus
En pojke av mörk etnicitet, med albinism.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10E70.3
ICD-9270.2
OMIM203100
DiseasesDB318
Medlineplus001479
eMedicinederm/12 
MeSHsvensk engelsk
En alligator med albinism.

Albinism är total avsaknad av båda typer av färgpigmenten melaniner. Detta beror på en genetisk avvikelse som resulterar i brist på tyrosinas, vilket är det enzym som startar processen som bildar melanin. Resultatet blir en helvit individ. Individer med albinism kallas ibland albino.

Partiell albinism existerar inte utan individer som är partiellt vita lider ofta istället av leucism. Albinism påverkar kroppens och ögonens känslighet för ljus och leder därmed ofta till nedsatt syn. Detta kombinerat med avsaknad av naturliga kamouflagefärger medför att det är det mycket ovanligt med adulta albinodjur i vilt tillstånd i naturen.

Albinism hos djur[redigera | redigera wikitext]

En känguru med albinism

Hos djur har individen med albinism i allmänhet röda eller rosa ögon, men kan i vissa fall även ha ljusblå ögon. Denna röda färg, som också ibland kan ses på huden, beror på att blodet ses igenom vävnaden. I vilt tillstånd är det ovanligt med vuxna albina individer trots att det är mindre ovanligt att det föds albina ungar. Förutom att albina ungar ibland stöts bort av föräldern så påverkar även albinismen djurets syn genom att de blir mycket ljuskänsliga och även får nedsatt förmåga till djupseende, vilket resulterar i att individen ofta blir tagen av rovdjur innan den blir vuxen. Detta resulterar i att den absoluta merparten av helvita vuxna djur som observeras i vilt tillstånd inte lider av albinism utan av leucism.

Hästar med albinoteckning existerar inte. De hästar som kan missuppfattas som albino är homozygota för ett annat anlag som verkar kraftigt blekande. Den synbara skillnaden är att hästar har blå-grå ögon medan en albino alltid har röda ögon. Hårremmen hos en så kallad albinofärgad häst är inte helt vit utan ljust sandfärgad/beige. De olika så kallade "albinofärgerna" hos hästar är istället Cremello och Perlino.

Albinism hos människan[redigera | redigera wikitext]

En flicka med albinism.

Begreppet albinism, när det kommer till människor, används mer generellt om ett flertal olika förändringar, vilka medför mycket ljus hy och ljust hår och inte enbart om personer som har brist på enzymet tyrosinas och därför saknar båda former av melanin. Därför talar man om olika former av albinism, och därtill olika grader. De olika formerna av albinism beror på vilken kromosom som är drabbad; om det är fråga om oförmåga att bilda melanin, avsaknad av tyrosinas, eller att omvandla tyrosin. En form av albinism, så kallad "läckande pigmentering", rättar till sig under de första tjugo åren. Personer med albinism har mycket ljus- och solkänslig hy samt hår som är så ljust att det nästan är vitt. De har också ofta ögonproblem, med ofrivilliga ryckningar och dålig syn. Många vet inte om att de har albinism utan tycker bara att de är mycket ljusa, och ibland kan det vara en bedömningsfråga. Det är inte i sig en sjukdom, men kan leda till besvär hos den drabbade.

I avlägsna byar eller delar i länder som Centralafrika, Burundi och Tanzania är det många människor som tror på traditionell svartmagi och kroppsdelar från människor med albinism är högt eftertraktade hos dessa. Troféer av kroppsdelar från människor med albinism tros bringa lycka och välstånd till bäraren, och blod från en med albinism anses ha lyckobringande krafter. Mord och stympningar av människor med albinism är därför förekommande i dessa områden.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ De ska dö – för att de är albiner”. Aftonbladet. 25 januari 2009. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11627192.ab. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]