Alexandra Zetterberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alexandra Ellen Coralie Zetterberg Ehn, född 1 maj 1966 i Paris, är en svensk skådespelare och dansare.

Alexandra Zetterberg är född i Paris men uppvuxen i Malmö, där hon som barn studerade vid Dorrit och Teddy Rhodins balett- och teaterskola. Hon debuterade som dansare i Nils Poppes lustspel Två man om en änkaFredriksdalsteatern i Helsingborg 1983. Under nio somrar medverkade hon hos Poppe, hon joddlade i Vita Hästen 1986, ersatte Elizabeth Banke i Ta mig, jag är din 1987 och fick något av ett genombrott i rollen som prinsessan i Min syster och jag 1989. Hon har även medverkat i revyer och operetter på Nöjesteatern i Malmö.

1990-94 studerade hon vid Teaterhögskolan vid Göteborgs universitet, följt av Pekingoperahögskolan 1996. Genom åren har Zetterberg arbetat i ett flertal uppmärksammade sammanhang som med Eva Bergman och Mattias AnderssonBackateatern i Göteborg, med Peter Oskarson (med flera) på Folkteatern i Gävleborg, Teater Galeasen, Orionteatern, Göteborgs stadsteater, med Christian Tomner och också verkat på Unga Klara, Stockholms stadsteater, Parkteatern med flera scener. Hon har medverkat i produktioner som till exempel Faust och Gisslan på Backateatern (båda även på SVT) 1996, Medeeas barn och Till DamaskusStrindbergs Intima Teater, En midsommarnattsdröm, Och sanden ropar och Hamlet på Orionteatern, Erland Josephsons pjäs En natt i den svenska sommarenDramaten och Tre systrar på Folkteatern i Gävleborg. 2009 regisserade hon föreställningen Som en örn i Gävle. 2011 spelade hon i Fåglarna i regi av Björn Runge på Göteborgs stadsteater. Bertolt Brechts Den kaukasiska kritcirkeln i Gävle belönades med Publikpriset vid Scenkonstbiennalen 2012.

Hon har medverkat i film och TV-produktioner som bland annat Tusenbröder, Rena rama Rolf, Glappet, Svenska hjärtan och Det blir aldrig som man tänkt sig.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1988 Kajsa Dun AB Dun och Bolster!
Franz Arnold och Ernst Bach
Hans Bergström Fredriksdalsteatern
1993 Grevinnan von Leijonflycht Bröderna Östermans huskors
Oscar Wennersten
Hans Bergström Fredriksdalsteatern
2018 Gaby Åtta kvinnor
Robert Thomas
Anna Novovic Kulturhuset Stadsteatern

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]