Blålusern

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Alfalfa)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blålusern
Medicago sativa - harilik lutsern Keilas.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
SläkteLusernsläktet
Medicago
ArtBlålusern
M. sativa
Vetenskapligt namn
§ Medicago sativa
AuktorLinné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Blålusern (Medicago sativa) är en ört med två underarter, blålusern (M. sativa subsp. sativa) och gullusern (M. sativa subsp. falcata). Den blå underarten är kanske mera känd under namnet alfalfa eller helt enkelt lusern (underarten sativa), medan gullusernen även kallas för "svenskt höfrö".

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Blålusernen är en flerårig, buskig ört med trefingrade blad och gula, grönaktiga eller violetta blommor i korta huvudlika klasar. Stjälkarna kan bli upp till en knapp meter långa och fruktbaljorna innehåller flera frön. De kan vara böjda som skäror eller spiralvridna i upp till fyra varv. Blålusernen blommar under högsommaren och den tidiga hösten, från juli till och med september.

Tidigare delades arten upp i två separata arter, blålusern (även kallad blåsmäre) och gullusern (även kallad svensk luzern), som bildade hybrider där de möttes, men numera anser man att de två är underarter av samma art. Huvudunderarten blålusern (M. s. sativa) har violetta blommor och spiralvridna fröbaljor, medan gullusernens (M. s. fucata) blommor är gula och dess fruktbaljor skärformiga.

Alla hybrider mellan de två kallas mellanlusern. Dessa hybrider kan ha varierande blomfärg och mer eller mindre spiralvridna baljor. Både blålusernen och gullusernen är svåra att förväxla med övriga arter inom släktet Medicago.

Blålusernen hör egentligen hemma i Sydeuropa, Nordafrika och Asien. Den introducerades som foderväxt i Nordeuropa och Nordamerika under 1800-talet och förekommer numera även förvildad i dessa områden. Gullusernen är vanligast i Nordamerika, men förekommer även vanlig på Öland och Gotland, mera sällsynt i övriga delar av Sverige. Blålusernen är vanlig i hela Sverige.[1]


Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, multimedia plus, 2000 (uppslagsord blålusern och gullusern)


Referenser[redigera | redigera wikitext]