Alfredo Stroessner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alfredo Stroessner

Alfredo Stroessner Matiauda, född 3 november 1912 i Encarnación, Paraguay, död 16 augusti 2006 i Brasília, Brasilien, var en paraguayansk general som var landets president och diktator[1] 1954-1989.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hans far hade utvandrat till Paraguay från Tyskland medan Stroessners mor var infödd paraguayanska.

Strossner tog makten i Paraguay 1954, och återvaldes vart femte år som kandidat för Coloradopartiet. Stroessners långa diktatur var en av de längsta och mest beryktade i Latinamerika, med en mängd fall av politiska fångar, försvinnanden och tortyr. Under hans tid var även Paraguay en fristad för Nicaraguas expresident Anastasio Somoza Debayle och nazistläkaren Josef Mengele. I takt med demokratiseringen av Argentina under 1980-talet växte sig oppositionen i Paraguay allt starkare. Stroessner störtades slutligen den 3 februari 1989 av general Andrés Rodríguez och flydde då till grannlandet Brasilien där han levde i exil till sin död. Han avled av en stroke i sviterna av en bråckoperation. Hans hustru Dona Eligia hade flera år innan dess emigrerat till Miami, USA, medan sonen Gustavo valde att stanna vid sin fars sida.[2]

Alfredo Stroessner var näst efter Fidel Castro den latinamerikanske ledare som suttit längst vid makten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Diktatorn Alfredo Stroessner dog i exil”. Dagens Eko. Sveriges Radio. 2006-08-16. http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=919266. Läst 3 februari 2012. 
  2. ^ THE GENERAL,Granta Books, ISBN 0140140026, sid 57.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Neri Farina, Bernardo: El último supremo: la crónica de Alfredo Stroessner (2003) (spanska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]