Alkalos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alkalos
latin: alkalosis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 E87.3
ICD-9 276.3
MeSH engelsk

Alkalos är ett sjukdomstillstånd som inträffar då det arteriella blodets pH-värde stiger över 7,45.[1] Alkalos kan vara respiratorisk och metabolisk; båda kan i princip förekomma samtidigt. Motsatsen, det vill säga när pH-värdet sjunker, kallas acidos.

Respiratorisk alkalos[redigera | redigera wikitext]

Respiratorisk alkalos inträffar när lungorna alltför effektivt gör sig av med den koldioxid som finns i blodet, exempelvis vid hyperventilation. Hyperventileringen leder till lägre halter av löst koldioxid i blodet, vilket i sin tur leder till högre pH. Vid respiratorisk alkalos förekommer ofta hypokalemi som är ett tillstånd då halten av kaliumjoner i blodet sjunker till en onormal nivå.

Respiratorisk alkalos förekommer oftast i samband med stress och ångestsjukdomar. Respiratorisk alkalos är sålunda en förutsättning för utvecklad panikångest. Om vårdpersonalen kan få patienten att förstå sambandet mellan panik och blodets allt för basiska tillstånd kan en snabb förbättring åstadkommas[källa behövs]. All erfarenhet visar att hyperventilation är en förutsättning för panik. Utan alkalos ingen panik[källa behövs]. Behandlande personal måste på ett pedagogiskt sätt överföra denna kunskap till den drabbade. Med insikt om de bakomliggande faktorerna kan farmakologisk behandling hållas på en låg nivå. Behandling i akutskedet syftar till att återföra koldioxid till patienten. Lämplig metod i detta läge är att låta patienten andas med en papperspåse framför mun/näsa. Denna åtgärd tillsammans med gott omhändertagande har mycket god effekt.

Metabol alkalos[redigera | redigera wikitext]

Metabol alkalos kan uppstå exempelvis vid ihållande kräkningar i samband med olika sjukdomstillstånd. Vid uppkastning av maginnehåll uppstår en störning i kroppens syrabas-balans därför att vätejoner avlägsnas från kroppen, vilket leder till ett nettotillskott av bikarbonat som höjer blodets pH.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fass.se Ordlista”. http://www.fass.se/LIF/lakarbok/ordlista.jsp?doSearch=A. Läst 3 mars 2011.