Alkalos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alkalos
latin: alkalosis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10E87.3
ICD-9276.3
MeSHsvensk engelsk

Alkalos är ett sjukdomstillstånd som inträffar då det arteriella blodets pH-värde stiger över 7,45.[1] Alkalos kan vara respiratorisk och metabol; båda kan i princip förekomma samtidigt. Motsatsen, det vill säga när pH-värdet sjunker, kallas acidos.

Respiratorisk alkalos[redigera | redigera wikitext]

Respiratorisk alkalos inträffar när lungorna alltför effektivt gör sig av med den koldioxid som finns i blodet, exempelvis vid hyperventilation. Hyperventileringen leder till lägre halter av löst koldioxid i blodet, vilket i sin tur leder till högre pH. Vid respiratorisk alkalos förekommer ofta hypokalemi som är ett tillstånd då halten av kaliumjoner i blodet sjunker till en onormal nivå.

Respiratorisk alkalos förekommer oftast i samband med stress och ångestsjukdomar. Behandling i akutskedet syftar till att återföra koldioxid till patienten. Lämplig metod i detta läge är att låta patienten andas med en papperspåse framför mun/näsa. Denna åtgärd tillsammans med gott omhändertagande har mycket god effekt.

Metabol alkalos[redigera | redigera wikitext]

Metabol alkalos kan uppstå exempelvis vid ihållande kräkningar i samband med olika sjukdomstillstånd. Vid uppkastning av maginnehåll uppstår en störning i kroppens syrabas-balans därför att vätejoner avlägsnas från kroppen, vilket leder till ett nettotillskott av bikarbonat som höjer blodets pH.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fass.se Ordlista”. Arkiverad från originalet den 25 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100825161544/http://www.fass.se/LIF/lakarbok/ordlista.jsp?doSearch=A. Läst 3 mars 2011.