Ketoacidos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ketoacidos
latin: cetonæmia
Klassifikation och externa resurser
DiseasesDB 29670
eMedicine med/102 

Ketoacidos är en metabol acidos som beror på en så kraftig frisättning av ketonkroppar att blodet blir surt. Det inträffar framförallt vid bristfällig insulintillförsel hos personer med diabetes typ I samt vid långvarig alkoholism.

Ketoacidos är en särskilt kraftig form av ketos, som inträffar hos diabetiker när de får en akut insulinbrist. De har då mycket höga nivåer av ketoner och blodsocker i blodet. En låg kolhydratkonsumtion ökar fettoxidationen och således mängden fria fettsyror i blodet, samtidigt kommer det att åsamka brist av bl.a. oxalacetat i citronsyracykeln vilket resulterar i ansamling av Acetyl-CoA. Acetyl-CoA omvandlas därefter till ketonkroppar.[1] Ketos förekommer bland annat vid svält, men leder inte till surare blod hos friska individer där kroppen tar hand om det genom utandningsluften och urinen.[2] Det är en stor skillnad på ketoacidos och ketos. När vi vaknar på morgonen har vi normalt en större andel ketoner i blodet vilket är helt normalt. Ketoacidos är ett helt annat tillstånd som diabetiker kan råka ut för eller i mycket sällsynta fall vid svält.

Kroppens fettreserver (triglycerider) bryts i ett första skede ned till glycerol och fettsyror. Bland annat eftersom blodets förmåga att transportera fettsyror är begränsad, och eftersom de inte kan passera blod-hjärnbarriären, bildas även ketonkroppar. Vissa av ketonkropparna är syror, men detta leder till surare blod endast vid okontrollerad frisättning som vid obehandlad diabetes typ I.

Svår giftstruma kan yttra sig i ketoacidos.[3]

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Ketokropparnas karboxylgrupp har ett pKa-värde på ungefär 4. Detta medför att de kommer att protolyseras och ge upphov till fria protoner, medan de transporteras genom blodet. Detta sänker blodets pH och orsakar acidosen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition (3). Elsevier. 2013. ISBN 978-1-4377-0959-9 
  2. ^ http://www.merckmanuals.com/home/hormonal_and_metabolic_disorders/acid-base_balance/acidosis.html
  3. ^ Wood, Emily T., and William B. Kinlaw. "Nondiabetic ketoacidosis caused by severe hyperthyroidism." Thyroid 14.8 (2004): 628-630.

Se även[redigera | redigera wikitext]