Ketoacidos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ketoacidos
latin: cetonæmia
Klassifikation och externa resurser
DiseasesDB29670
eMedicinemed/102 

Ketoacidos är en metabol acidos som beror på en så kraftig frisättning av ketonkroppar att blodet blir surt. Det inträffar framförallt vid bristfällig insulintillförsel hos personer med diabetes typ I samt vid långvarig alkoholism. Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som utvecklas på mindre än ett dygn.[1]

Ketoacidos är en särskilt kraftig form av ketos, som inträffar hos diabetiker när de får en akut insulinbrist. De har då mycket höga nivåer av ketoner i blodet, ett artärblod-PH lägre än 7,35 samt ett blodsocker på över 12 mmol/L.[1] Dock krävs ett pH lägre än 7,30 för att uppfylla kriterierna för diabetes ketoacidos.

En låg kolhydratkonsumtion ökar fettoxidationen och således mängden fria fettsyror i blodet, samtidigt kommer det att åsamka brist av bl.a. oxalacetat i citronsyracykeln vilket resulterar i ansamling av Acetyl-CoA. Acetyl-CoA omvandlas därefter till ketonkroppar.[2] Ketos förekommer bland annat vid svält, men leder inte till surare blod hos friska individer där kroppen tar hand om det genom utandningsluften och urinen.[3] Det är en stor skillnad på ketoacidos och ketos. När vi vaknar på morgonen har vi normalt en större andel ketoner i blodet vilket är helt normalt. Ketoacidos är ett helt annat tillstånd som diabetiker kan råka ut för eller i mycket sällsynta fall vid svält.

Kroppens fettreserver (triglycerider) bryts i ett första skede ned till glycerol och fettsyror. Bland annat eftersom blodets förmåga att transportera fettsyror är begränsad, och eftersom de inte kan passera blod-hjärnbarriären, bildas även ketonkroppar. Vissa av ketonkropparna är syror, men detta leder till surare blod endast vid okontrollerad frisättning som vid obehandlad diabetes typ I.

Svår giftstruma kan yttra sig i ketoacidos.[4]

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Ketokropparnas karboxylgrupp har ett pKa-värde på ungefär 4. Detta medför att de kommer att protolyseras och ge upphov till fria protoner, medan de transporteras genom blodet. Detta sänker blodets pH och orsakar acidosen.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Tecken på ketoacidos är en ökad törst, ökad hunger och ökad urinmängd. Ketonkropparna orsakar illamående, kräkningar och buksmärta. Insulinbristen leder till minskad glukos i celler vilket ger trötthet. Andra symptom vid ketoacidos är hyperglykemi, ökad anhämtning, hjärtklappning och förvirring. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] *Wood, Ian; Michelle Garner (2013). Inledande omhändertagande av akut sjuka personer. Lund: Studentlitteratur AB. ISBN 978-91-44-09036-8 
  2. ^ Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition (3). Elsevier. 2013. ISBN 978-1-4377-0959-9 
  3. ^ http://www.merckmanuals.com/home/hormonal_and_metabolic_disorders/acid-base_balance/acidosis.html
  4. ^ Wood, Emily T., and William B. Kinlaw. "Nondiabetic ketoacidosis caused by severe hyperthyroidism." Thyroid 14.8 (2004): 628-630.

Se även[redigera | redigera wikitext]