All inclusive-resa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

All Inclusive, eller "allt inkluderat", används inom resebranschen som ett uttryck för måltider som ingår i resan och med ett utbud mer än vad som ingår i helpension[1].[ifrågasatt uppgift]

De svenska resebolagen använder det engelska uttrycket All Inclusive framför det svenska översatta alternativet "allt inkluderat".

I en All Inclusive-resa ingår frukost, lunch, middag och snacks. För varje stjärna ett All Inclusive-hotell har, desto större är utbudet men också på andra alternativ som erbjuds mellan måltiderna. Till exempel konditori, poolbar, glassbar, strandbar, Ala carte restaurang och liknande. På de allra flesta All Inclusive-hotell ingår läsk, öl och vin. På lyxhotell ingår vanligtvis också cocktails och andra spritdrycker[2] [3].

All Inclusive förekommer också i kombination med förstärkningsord så som "Ultra All Inclusive", på dessa hotell är utbudet vanligtvis större när det gäller utbudet av både mat och dryck.

Historik[redigera | redigera wikitext]

All Inclusive-resor i enklare form började under 1950- 60-talen men formatet så som vi känner den idag startade 1977 i Jamaica under namnet "Super-Inclusive".[4]

Under 1990-talet dök All Inclusive upp i den svenska marknaden till resorts i Karibien men främst i Dominikanska Republiken och den venezuelanska ön Isla Margarita[5].

All Inclusive-resor till Medelhavet kom i den svenska marknaden på riktigt under 2000-talet[källa behövs].

Noter[redigera | redigera wikitext]