Allurarött AC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel

Allurarött AC (C.I. Food Red 17, C.I. 16035)[1] är ett rött azofärgämne med användning som livsmedelsfärgämne. Dess E-nummer är E129. Ämnet introducerades i USA som en ersättning för amarant. Ämnet förekommer ofta som ett dinatriumsalt, men även kalcium- och dikaliumsaltet används. Färgen löser sig i vatten och har då ett absorbansmaximum på 504 nm. Det framställs syntetiskt ur stenkol eller petroleum (vilket idag är den vanligaste källan).

Hälsorisker[redigera | redigera wikitext]

Allurarött AC är förknippad med färre hälsorisker än de flesta azofärgämnen. Ämnet har dock visat sig ge upphov till hyperaktivitet och ADHD samt sänkning av IQ-värdet hos barn i en brittisk studie.[2][3] Studier har visat att ämnet ej är cancerframkallande. Det högsta acceptabla dagliga intaget (ADI) har av National Academy of Sciences i USA fastslagits vara 7 mg/kg kroppsvikt.[4] [5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allura Red AC Dye PubChem Compound Database. Läst 19 mars 2016.
  2. ^ Graham Tibbetts. "Artificial colourings as harmful as leaded petrol for children", Telegraph, 7 April 2008
  3. ^ ”Agency revises advice on certain artificial colours”. Food Standards Agency. 11 september 2007. http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/sep/foodcolours. Läst 10 april 2008. 
  4. ^ Zusatzstoffe-online.de
  5. ^ ALLURA RED AC Inchem.org (engl.)