Allurarött AC

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strukturformel

Allurarött AC (C.I. Food Red 17, C.I. 16035)[1] är ett rött azofärgämne med användning som livsmedelsfärgämne. Dess E-nummer är E129. Ämnet introducerades i USA som en ersättning för amarant. Ämnet förekommer ofta som ett dinatriumsalt, men även kalcium- och dikaliumsaltet används. Färgen löser sig i vatten och har då ett absorbansmaximum på 504 nm. Det framställs syntetiskt ur stenkol eller petroleum (vilket idag är den vanligaste källan).

Hälsorisker[redigera | redigera wikitext]

Allurarött AC är förknippad med färre hälsorisker än de flesta azofärgämnen. Ämnet har dock visat sig ge upphov till hyperaktivitet och ADHD samt sänkning av IQ-värdet hos barn i en brittisk studie.[2][3] Studier har visat att ämnet ej är cancerframkallande. Det högsta acceptabelt dagligt intag (ADI) har av National Academy of Sciences i USA fastslagits vara 7 mg/kg kroppsvikt.[4] [5]

I Sverige och övriga EU måste livsmedel som innehåller allurarött AC märkas med varningstexten "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Kravet på märkning gäller dock inte lösgodis eller andra icke-förpackade livsmedel.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allura Red AC Dye PubChem Compound Database. Läst 19 mars 2016.
  2. ^ Graham Tibbetts. "Artificial colourings as harmful as leaded petrol for children", Telegraph, 7 April 2008
  3. ^ ”Agency revises advice on certain artificial colours”. Food Standards Agency. 11 september 2007. http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/sep/foodcolours. Läst 10 april 2008. 
  4. ^ Zusatzstoffe-online.de
  5. ^ ALLURA RED AC Inchem.org (engl.)
  6. ^ ”Azofärgämnen”. www.livsmedelsverket.se. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/fargamnen/azofargamnen/. Läst 5 juni 2016.