Amerikansk mård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amerikansk mård
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Marten with Flowers.jpg
Martes americana
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Mårddjur
Mustelidae
Släkte Mårdar
Martes
Art Amerikansk mård
M. americana
Vetenskapligt namn
§ Martes americana
Auktor Turton, 1806
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
American Marten.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Amerikansk mård (Martes americana) är ett rovdjur i släktet mårdar som förekommer i Nordamerika. Det finns stora likheter mellan den amerikanska och den europeiska mården och förstnämnda djur betraktas av några zoologer som underart till den sistnämnda.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Som hos de flesta mårddjur är kroppen långsträckt och smal med korta extremiteter. Pälsen har huvudsakligen en brun färg, huvudet är grå och extremiteterna samt svansen är svart. Precis som den europeiska mården har djuret en gul fläck på halsens framsida men hos den amerikanska mården är denna betydligt mindre. Vuxna djur uppnår en kroppslängd av 32 till 45 cm och den yviga svansen är 14 till 23 cm lång. Hanar uppnår en vikt mellan 0,5 och 1,3 kg och honor mellan 0,3 och 0,9 kg.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska mården förekommer i stora delar av Alaska och Kanada med undantag av de allra nordligaste områdena. Den lever också i USA i Klippiga bergen, vid de stora sjöarna och i New England. Habitatet utgörs huvudsakligen av skogar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Denna art är i stort sett aktiv på natten. På dagen gömmer sig djuret i håligheter i träd, bergssprickor eller bon som byggts av andra djur. Den amerikanska mården letar sin föda på marken och i träd och är duktig på att simma och dyka. Den håller ingen vinterdvala men vandrar under de kalla årstiderna till varmare eller i bergsregioner till lägre områden.

Som hos de flesta mårddjur har varje individ ett revir. I genomsnitt är territoriet för hanar 8 kvadratkilometer och för honor 2,3 kvadratkilometer stort men storleken varierar beroende på habitat och tillgång till föda. Dessa djur lever huvudsakligen ensamma men ibland iakttas par av olika kön som jagar tillsammans.

Livslängden varar i naturen upp till tolv och i fångenskap upp till sjutton år.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Amerikanska mårdar är allätare men huvuddelen av bytet består av gnagare. Dessutom äter de fåglar, insekter, as och även frukt.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Parningen sker under sommaren mellan juni och augusti men på grund av att ägget vilar en tid börjar den egentliga dräktigheten först i februari. Dräktigheten varar i ungefär en månad och i mars eller april föder honan ett till fem (i genomsnitt 2,6) ungdjur. Dessa är till en början blinda och öppnar efter cirka 40 dagar ögonen. Efter 6 veckor sluter honan att dia ungarna och efter ungefär 3,5 månader är ungarna fullt utvecklade. Ungarna blir efter två år könsmogna.

Hot[redigera | redigera wikitext]

På grund av att djurets päls anses som värdefull blev den tidigare jagad. I några delar av utbredningsområdet minskade beståndet tydligt. I New England och Michigan räknades arten tidvis som utdöd men idag finns åter amerikanska mårdar där. I olika regioner finns skyddszoner för arten som allmänt inte räknas till de hotade arterna. Det beror väsentligen på det stora beståndet i Kanada.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Martes americanaIUCN:s rödlista, auktor: Mustelid Specialist Group (1996). version 12 maj 2006.