Anders Glenmark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Glenmark
Anders Glenmark 2011-10-20 001.jpg
Anders Glenmark, 2011.
Född20 november 1953 (66 år)
BakgrundSverige Tomelilla, Sverige
GenrePop
År som aktiv1972–2002
2015–
Relaterade artisterGlenmarks, Gemini, GES

Gert Anders Glenmark, född 20 november 1953 i Tomelilla, är en svensk pop- och rocksångare, musiker och skivproducent. Han skivdebuterade som 19-åring med Någon gång, någonstans, som låg på Svensktoppen 1972.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anders Glenmark hade sina största framgångar som soloartist i början av 1990-talet med sånger som Hon har blommor i sitt hår, Mare mare, Hon sa och album som Jag finns här för dig, 99 och Boogie i mitt huvud.[2]

Han har deltagit i ett flertal gruppkonstellationer, såsom familjegruppen Glenmarks och syskonduon Gemini. Glenmark är sedan 1994 medlem i den sporadiskt existerande gruppen GES, tillsammans med Orup och Niklas Strömstedt, som rönt stora framgångar med sånger som När vi gräver guld i USA och Den andra kvinnan.

Glenmark har producerat bland andra Eva Dahlgren, GES, Patrik Isaksson, Anni-Frid Lyngstad, Orup, Magnus Uggla, Ted Gärdestad, Ann-Louise Hanson, Magnus Carlsson.

Han har även varit en flitigt anlitad studiomusiker och körsångare och inkallades när ABBA behövde en gitarrist till inspelningen av Money money money.[3] Samarbetet med gruppmedlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus fortsatte och bägge skrev sånger till och producerade gruppen Geminis två album 1985 och 1987 tillsammans med Glenmark. Glenmark engagerades även i kören under inspelningen av konceptalbumet till musikalen Chess 1984, exempelvis i refrängen till One Night in Bangkok. Han medverkade även på de första konsertuppsättningarna av musikalen samma år.

Glenmark återkom till Chess när musikalen sattes upp i konsertversionen under en turné i Sverige 2015. Det hade då gått mer än tio år sedan han senast släppt ett album.[4]

Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Glenmark har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, varav tre som medlem i Glenmarks. Gruppen tävlade 1973 med bidraget En liten sång som alla andra (4:e plats), 1974 med I annorlunda land (8:e plats) och 1975 med Lady Antoinette (6:e plats). 1981 deltog han ensam med låten Det är mitt liv – det är jag (4:e plats) och året därpå skrev han Kärleken lever till Ann-Louise Hanson (5:e plats). Tillsammans med systern Karin tävlade han i Melodifestivalen 1984, innan duon hette Gemini, med låten Kall som is (4:e plats). Senaste gången han uppträdde själv var 1989 tillsammans med Orup med låten Upp över mina öron som slutade på andra plats och Mitt ibland änglar som framfördes av gruppen Fingerprints som slutade trea. 2006 skrev han bidraget Lev livet! tillsammans med Niklas Strömstedt och det framfördes av Magnus Carlsson. Bidraget tog sig till final och slutade där på plats 8.

Utöver tävlandet framförde GES låten Den andra kvinnan som pausnummer i Melodifestivalen 2002.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Han är bror till Karin Glenmark och brorson till Bruno Glenmark. Han är gift med Birgitta Glenmark (Hajen) och har en dotter.

Han sjöng och spelade alla smurfarna på skivan Smurferna och Fader Abraham (CBS, 1978) och Klas Möllbergs skiva Banarne i Smurfland (M-Records LP, 1979).

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Denna diskografi avser soloartisten Anders Glenmark.

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensktoppen 1972”. Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/2023/3470.txt. Läst 11 november 2014. 
  2. ^ Anders Glenmark på Swedishcharts.com
  3. ^ ABBA - The complete recording sessions, Carl Magnus Palm, 1994, sid. 53
  4. ^ ”Anders Glenmark gör comeback efter tio år”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/anders-glenmark-gor-comeback-efter-tio-ar/. Läst 12 april 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]