Niklas Strömstedt

Från Wikipedia
Niklas Strömstedt
Niklas Strömstedt, 2013.
FödelsenamnBo Anders Niklas Strömstedt
Född25 juli 1958 (65 år)
Lund, Skåne, Sverige
BakgrundSverige Sverige
MakaEfva Attling (1985–1995)
Jenny Strömstedt (2011–)
Barn3 (inklusive Simon och Maja Strömstedt)
FöräldrarBo Strömstedt (far)
Margareta Strömstedt (mor)
GenrePop
RollSångare, musiker, låtskrivare
År som aktiv1967-
SkivbolagWM Records, EMI
Relaterade artisterGES, Triad
Webbplatswww.niklasstromstedt.se
Niklas Strömstedt på Sommarkrysset vid Gröna Lund 2008.
Niklas Strömstedt på Bokmässan 2022

Bo Anders Niklas Strömstedt, född 25 juli 1958 i Lund, är en svensk popsångare och låtskrivare. Han är son till Bo Strömstedt och Margareta Strömstedt. Bland Strömstedts största hits återfinns "Sista morgonen" (1989), "Förlorad igen" (1989), "Om" (1990), "Oslagbara" (1992), "I hennes rum" (1992) samt "Inga änglar gråter" (1997). Strömstedt deltog under 90-talet i gruppen GES tillsammans med Orup och Anders Glenmark. Strömstedt har på senare år arbetat inom TV som programledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Strömstedt föddes i Lund, men växte upp i Stockholm.[1] Redan 1967 medverkade Strömstedt i julkalendern Teskedsgumman i ett avsnitt i rollen som Bengt.[2]

Lasse Lindbom har uppgivit att Strömstedt var DJ på hans dåvarande stamställe Atlantic i Stockholm. Lasse hjälpte honom med några demo-inspelningar och de kom bra överens. Därmed kom den oerfarna Strömstedt med i Lasse Lindbom Band[3]. Lindbom blev därefter Ulf Lundells producent och från ”Längre inåt landet” spelade Strömstedts klaviatur och körade i Lundells band.

Han spelade också klaviatur på Ulf Lundells skivor Längre inåt landet (1980), Den vassa eggen (1985) och Det goda livet (1987) samt på turnéerna 1979, 1980 och 1985.[4]

Han släppte även två soloskivor, Skjut inte... det är bara jag! (1981) och Andra äventyr (1983). Ingen av skivorna fick någon nämnvärd framgång och Strömstedt fortsatte att skriva tillsammans med andra och som bakgrundsmusiker. 1987 spelade han in en skiva tillsammans med Lasse Lindbom och Janne Bark under namnet Triad. Samma år fick gruppen en stor julhit med låten "Tänd ett ljus" som i efterhand har blivit en julklassiker.

Genombrott[redigera | redigera wikitext]

1989 släpptes albumet En gång i livet som bland annat innehöll hitlåtarna "Sista morgonen" och "En kvinna och en man" varav den senare var en duett med Anne-Lie Rydé. Albumet blev en framgång och låtarna spelades flitigt på radio. Strömstedts största hitlåt som soloartist är låten "Om" från albumet med samma namn, som både blev listetta på singellistan i Sverige och etta på Svensktoppen 1990. 1991 var han en av artisterna på turnén Rocktåget tillsammans med Tomas Ledin och Lena Philipsson. Han gav 1992 ut albumet Halvvägs till framtiden med singelhits som titelspåret, "Oslagbara!" och "Bilderna av dej". Till den svenska Melodifestivalen 1992 skrev Strömstedt "I morgon är en annan dag" som framfördes av Christer Björkman och som blev den segrande melodin.

1994 bildade han gruppen GES tillsammans med Anders Glenmark och Orup. De skrev Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 1994, "När vi gräver guld i USA". Låten blev en landsplåga, inte minst tack vare att det svenska landslaget tog brons det året. Efter en framgångsrik turné 1995 splittrades[källa behövs] dock gruppen. 1997 släpptes albumet Långt liv i lycka som blev uppmärksammad i samband med singeln "Inga änglar gråter" vars text behandlade Strömstedts och hustrun Efva Attlings skilsmässa. Albumet var en succéartad comeback för Strömstedt och blev bland annat etta på den svenska albumlistan. Han åkte samma år ut på en framgångsrik sommarturné. Strömstedt har förutom egna plattor också skrivit signaturmelodin till TV-serien Nya tider, som visades i TV4 åren 1999–2003. Han har också skrivit sångtexter på svenska till succémusikalen Mamma Mia!. Han släppte skivan Du blir du jag blir jag 2001 som innehöll hitsingeln "Med nyförälskad hand". Därefter tog Strömstedt återigen ett långt uppehåll.

Comeback[redigera | redigera wikitext]

Efter en längre tids uppehåll gjorde Strömstedt comeback i Melodifestivalen 2008 som joker i den fjärde deltävlingen i Karlskrona, men blev där utslagen. Under juli och augusti 2009 deltog Strömstedt i Diggiloo-turnén. I oktober samma år inledde Strömstedt turnén 30 år i kärlekens tjänst för att fira tiden som gått sedan han började sin bana som professionell musiker.[5] I december släpptes en samlingsskiva med samma namn. Turnén fick strålande recensioner och förlängdes till sommaren 2010. I mars 2010 blev Strömstedt körledare för Växjökören i TV4-programmet Körslaget. Eftersom Ola Svensson 2009 tävlade och vann Körslaget med en kör från Strömstedts födelsestad Lund, valde Strömstedt att tävla med en kör från sin mor Margaretas hemtrakter där han vistats mycket som ung. Han medverkade i säsong fem av SVT-programmet Stjärnorna på slottet 2010–2011.

Sedan 2011 har Strömstedt rönt framgång som programledare med TV-programmet Tack för musiken! där han intervjuar, och spelar tillsammans med, betydelsefulla svenska musiker. Han är även en återkommande deltagare i TV-programmet På spåret. Han var med i ett avsnitt av ack Värmland 2017.

2015 deltog han i TV4:s program Så mycket bättre. Våren 2016 spelade Strömstedt en egen krogshow på Hamburger Börs i Stockholm kallad "Storhetsvansinne" där bland andra skådespelerskan Rakel Wärmländer medverkar i ensemblen. Showen blev en stor publiksuccé och ytterligare shower planerades till Trägår'n i Göteborg hösten 2016. [6]

2019 gjorde Strömstedt en uppmärksammad tolkning av Magnus Ugglas låt "Jag mår illa" i TV-programmet Så mycket bättre. Strömstedt bytte ut namnen på de personer som förekommer i originaltexten och hänvisade till samtida händelser. Strömstedt hyllade bland annat Greta Thunberg och Sara Danius och hånade Horace Engdahl och den så kallade Kulturprofilen.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Niklas Strömstedt gifte sig 1985[7] med Efva Attling, som han har två söner med. Paret skilde sig 1995. Senare har han varit sambo med Agneta Sjödin som han har en dotter med. Sedan 16 juli 2011 är han gift med Jenny Strömstedt, tidigare känd under namnet Östergren.[8] Två av hans barn är Simon och Maja Strömstedt.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Album med Triad[redigera | redigera wikitext]

Album med GES[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]