Andrej Sannikov (politiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andrej Sannikov
Андрэй Саннікаў
Andrej Sannikaŭ
Андрей Санников
FöddAndrej Olegovitj Sannikov
8 mars 1954 (69 år)
Sovjetunionen Minsk, Vitryska SSR, Sovjetunionen
VistelseortMinsk, Vitryssland
NationalitetBelarus Vitryssland
EtnicitetRysk
Känd förAktivism
Presidentvalet i Vitryssland 2010
MakaIrina Chalip

Andrej Olegovitj Sannikov (belarusiska: Андрэ́й Але́гавіч Са́ннікаў, Andrej Alehavitj Sannikaŭ; łacinka: Andrej Aliehavič Sańnikaŭ; ryska: Андре́й Оле́гович Са́нников), född den 8 mars 1954 i Minsk, Vitryska SSR, Sovjetunionen (nuvarande Vitryssland), är en vitrysk politiker. Han var en av oppositionens främsta kandidater i presidentvalet i Vitryssland 2010.

Han är ledare för medborgarkampanjen Europeiska Vitryssland som förespråkar vitryskt EU-medlemskap. Han har tidigare arbetat i Pakistan och Egypten samt vid Vitrysslands utrikesministerium.[1] Förutom vitryska och ryska behärskar han polska, engelska och franska. 1996 lämnade han utrikesministeriet i protest mot en grundlagsändring och startade den oppositionella nyhetssidan Charter 97.

År 2010 kandiderade Sannikov i presidentvalet som hölls den 19 december. Efter att den sittande presidenten Aleksander Lukasjenko förklarats som vinnare demonstrerade oppositionsanhängare i Minsk. Demonstrationen ansattes hårt av polis och Sannikov tillsammans med några andra oppositionskandidater i presidentvalet greps och anklagades för att ha organiserat protesterna och riskerade att, om de befanns skyldiga, och fick ett fängelsestraff på 5 år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]