Anna Palm de Rosa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Palm.

Anna Sofia Palm de Rosa, född 1859 i Stockholm, död 2 maj 1924 i Italien var en svensk konstnär och landskapsmålare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Palm de Rosa var dotter till professor Gustaf Wilhelm Palm. Hennes barndomshem låg vid Barnhusträdgårdsgatan 19, (numera Olof Palmes gata). Hemmet var en samlingspunkt för en stor krets av konstnärsvänner. Redan i de tidiga tonåren fick hon privatlektioner av fadern, Kongl. Hof- och Landskapsmålaren Gustaf Wilhelm Palm.

Anna Palm var under 1890-talet en av Sveriges mest efterfrågade konstnärer. Hon målade alltid idylliska motiv oftast i akvarell och hennes motiv var stockholmsvyer och den bohuslänska skärgården samt motiv från Frankrike och Italien med kompositioner av lantfolk och hästar. Hon målade även jul- och vykort. Hon ställde ut på Konstakademien 1885 och 1887 och därefter i en lång rad utställningar. Baltiska utställningen i Malmö 1914 blev hennes sista.

Nyårsafton 1895 lämnade hon Sverige för att bosätta sig i först Paris och ett år senare i Italien. Vid ett besök på Capri träffade hon sin blivande man, infanterilöjtnanten Alfredo de Rosa, som hon gifte sig med 1901. Efter flytten till Italien fortsatte hon att måla Stockholmsmotiv och det gjorde hon efter fotografier tagna av bland annat fotografen Frans Gustaf Klemming. Mycket tyder på att Anna Palms populära akvareller från Stockholms slott och Strömmen tillkom i Neapel med Klemmings bilder som förlaga.[1]

Anna Palm är representerad i bland annat:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den svenska fotografins historia, BonnierFakta, 1983, sida 72
  2. ^ ”Anna Palm de Rosas verk i Nationalmuseums samlingar”. http://collection.nationalmuseum.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=artist&objectId=9352&viewType=detailView. Läst 27 juli 2016. 
  3. ^ Uppsala universitetsbibliotek

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]