Ananas

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Annanas)
Hoppa till: navigering, sök
Ananas
കൈതച്ചക്ക.jpg
En ananasplanta med frukt.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Gräsordningen
Poales
Familj Ananasväxter
Bromeliaceae
Släkte Ananassläktet
Ananas
Art Ananas
A. comosus
Vetenskapligt namn
§ Ananas comosus
Auktor Merr., 1917
Hitta fler artiklar om växter med
Annanasfrukt, hel och i genomskärning.

Ananas (Ananas comosus) är en växt i familjen ananasväxter som ursprungligen hör hemma i Brasilien och Bolivia men som spridits runt i världen. Christoffer Columbus var den förste europé som fick smaka ananasen. Han hjälpte sedan till med spridningen av ananasen.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Ananas är en rosettväxt. Den trivs bäst i 25–30 grader och behöver ca. 1000–1500 mm regn per år. Det gör att den trivs väldigt bra i det tropiska Amerika, det enda ställe där den påträffas vilt.[1] En odlad ananasplanta lever i cirka 3 år. När plantan är 2–3 år bär den frukt, sedan vissnar den och dör. Ananasen har en frukttyp som kallas fruktförband som är en förenad spridningsenhet bildad av en stor mängd blommor runt stammen.

Användning[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste användningsområdena för ananasens frukt är i olika efterrätter och fruktsallader. Frukten är vanlig i frukt- och grönsaksdiskarna, numera inte enbart vid jul utan även andra tider på året.

För att kunna ätas måste det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten av frukten (ananasstocken) avlägsnas. Därför har konserverad, skivad ananas ofta formen av en relativt smal ring med ett stort hål i mitten. I konserverad form är även mindre ananasbitar vanliga. Ananas kan också köpas som kanderade fruktbitar. Ananasfrukten kan väga över 2 kg. Den vanligaste pollinatören av ananas är kolibrin.

Om du äter färsk ananas kan du efter ett tag märka en stickande känsla i gommen och på tungan. Detta är på grund av att ananasen innehåller ett enzym som heter bromelin. Bromelin är ett proteinförtärande enzym och därför irriteras både hud och slemhinnor vid kontakt med enzymet.

Bromelin (även bromealin) extraherat från ananasen används inom medicinen bland annat som ett antiinflammatoriskt medel som appliceras utvärtes. Forskning visar även på att bromelin potentiellt kan användas vid behandling av tarmcancer.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Fyra varianter erkänns:

  • dvärgananas (var. ananassoides (Baker) Coppens & Leal)
  • skärmananas (var. bracteatus (Lindl.) Coppens & Leal)
  • var. erectifolius (L B Smith) Coppens & Leal
  • var. parguazensis (Camargo & L.B.Smith) Coppens & Leal

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olsson, Olle G.: ananas i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 10 augusti 2015.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]