Anne-Marie Lindgren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anne-Marie Lindgren, fotograferad vid Norra Bantorget i Stockholm, augusti 2014.

Anne-Marie Christina Lindgren, född 17 juli 1943 i Norrköping, är en svensk socialdemokratisk författare och ideolog, fram till sin pensionering våren 2012 verksam som utredningschef vid Arbetarrörelsens Tankesmedja.

Anne-Marie Lindgren var chefredaktör för s-tidskriften Tiden 1986–90 och 1992–98. Hon har varit medförfattare till flera av socialdemokraternas partiprogram under 70-, 80- och 90-talen.

Anne-Marie Lindgren är även medförfattare till skriften Vad är socialdemokrati? (första utgåvan 1974) tillsammans med Ingvar Carlsson. En femte reviderad och i långa stycken nyskriven upplaga av Vad är socialdemokrati? utkom i mars 2007, som i en nytryckt version i november 2008 innehåller några smärre omarbetningar.

Tillsammans med sin dotter Marika Lindgren Åsbrink utgav hon 2007 boken Systrar, kamrater! där nio av arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer porträtteras.

Anne-Marie Lindgren utkom i januari 2009 med en uppdaterad version av den uppmärksammade rapporten "Ta tillbaka demokratin”, som handlar om verkningarna av privatiseringar och konkurrensutsättning i offentlig sektor.

I mars 2009 presenterade Anne-Marie Lindgren, som huvudförfattare, Arbetarrörelsens Tankesmedjas skattepolitiska utredning, "Framtidens skatter för framtidens välfärd".

Under sina sex år som utredningschef i Arbetarrörelsens Tankesmedja har Anne-Marie Lindgren skrivit ett 30-tal rapporter och analyser på politikområden som ekonomi, sysselsättning, utbildning, friskolor, äldreomsorg, privatiseringar, skatter och välfärd. Lindgren medverkar regelbundet med debattartiklar och analyser i en rad medier och har under flera år på Tankesmedjans hemsida och i dess nyhetsbrev publicerat a dagspolitiska kommentarer under vinjetten VECKANS ANALYS.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Arbetarrörelsens Tankesmedja