Offentlig sektor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Offentlig sektor är den skattefinansierade verksamhet som drivs åt det allmänna, underställt stat, primärkommun och sekundärkommun eller andra politiska enheter. Verksamheter som ofta ingår är vård och omsorg, utbildning, rättsväsende, försvarsmakten, kollektivtrafik och infrastruktur.

Omfattningen av den offentliga sektorn varierar mellan länder, samhällssystem och tidsepoker. I en planekonomi tillhör hela samhällets ekonomi den offentliga sektorn. I en ren "nattväktarstat" är det bara rättsväsendet och militären som utgör den offentliga sektorn.

I debatten används ibland istället uttrycket "gemensam sektor", framförallt av förespråkare för en mer omfattande offentlig sektor.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sverige har i internationell jämförelse en stor offentlig sektor, vilket avspeglas i ett relativt högt skatteuttag som krävs för att finansiera de offentliga åtagandena.

Kommunerna i Sverige organiseras i Sveriges Kommuner och Landsting. Offentliganställda representeras internationellt av den fackliga organisationen Internationalen för Stats- och Kommunalanställda.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]