Apollo 15

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Apollo 15
Apollo 15-insignia.png
Statistik för uppdraget
Uppdrag Apollo 15
Kommandomodul Endeavour
Månlandare Falcon
Raket Saturn V
Anrop Endeavour Kommandomodul
Falcon Månlandare
Uppskjutningsramp LC-39A
Uppskjutning 26 juli 1971, 13:34:00.6 UTC
Besättning
Besättning 3
Befälhavare David Scott
Pilot Alfred Worden(kommandomodulen)
James B. Irwin(månlandaren)
Apollo 15 crew.jpg
Kronologi
Föregående uppdrag Nästa uppdrag
Apollo 14
Apollo 14-insignia.png
Apollo 16
Apollo-16-LOGO.png
Månbilen var till stor nytta under de 3 dagarna - det hade varit omöjligt att gå några längre sträckor i de tunga rymddräkterna. Idag står månbilen kvar på samma ställe som på bilden, platsen där den parkerades innan avfärden.
James B. Irwin och månbilen med Mons Hadley i bakgrunden

Apollo 15 var den nionde bemannade rymdfärden i Apolloprogrammet och den fjärde gången som människan landade på månen.

Den 26 juli 1971 sköts de upp från jorden och den 30 juli landade två av de tre besättningsmännen på månytan, norr om berget Mons Hadley Delta i bergskedjan Montes Apenninus.

Befälhavare David Scott och månlandarens pilot James B. Irwin stannade sammanlagt 3 dagar på månen, därav 18 och en halv timme utanför modulen. Med hjälp av ett fordon, månbilen, kunde de också ta sig längre bort från månlandaren än som hade varit möjligt tidigare. Sammanlagt samlade de ihop 77 kilo sten och sand. På den andra turen hittades vid foten av Hadleyberget den så kallade Genesis Rock, en sten som har uppskattats vara 4 miljarder år gammal.

Medan Scott och Irwin befann sig på månens yta stannade Alfred Worden kvar i månraketen Endeavor och använde diverse instrument, bland annat en spektrometer, för att ta reda på mer om månen.

Till skillnad från tidigare uppdrag lades större vikt vid vetenskaplig forskning än som hade varit fallet tidigare. Då hade man varit tvungen att koncentrera sig på att få färden till månen, månlandningen och återresan att fungera tekniskt. De tre återvände till jorden den 7 augusti.

Media[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]