Ararat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen Ararat, se Ararat (film).
Vy över Ararat från Iğdır, Turkiet.

Ararat (kurdiska: Agirî; turkiska: Ağrı Dağı; armeniska: Արարատ; persiska: آرارات; hebreiska: אררט (standardhebreisk vokalisering: Ararat; tiberiensisk vokalisering: ʾĂrārāṭ)) är ett bergsmassiv i östra Turkiet, i bland kallat Västarmenien, som angränsar till Iran och provinsen Ararat i Armenien. Den högsta toppen är 5 137 meter.

I Första Moseboken i Bibeln anges toppen av berget Ararat som den plats där Noas ark strandade. Huruvida Bibelns Ararat är detsamma som det nutida turkiska Ararat är omstritt. Det finns spekulationer om att den så kallade "Araratavvikelsen", en oförklarad entitet funnen på flygfoton, är resterna av Noas ark. Eftersom området är en turkisk militär skyddszon har ingen expedition ännu kunnat nå platsen.

De första vid namn nämnda personerna som besteg Ararat år 1829 var Dr. Friedrich Parrot och den armeniska författaren Chatjatur Abovjan, samt Alexei Sdrovenko, Matvei Chalpanof, Ovannes Aivassian, och Murat Pogossian.[1]

Mauritz von Kotzebue, som 1817 besökte bergets närhet i samband med en diplomatisk resa från Ryssland till Persien, berättade att man då såg en svart fläck där isen aldrig täckte, och som enligt vissa var arken och enligt andra var platsen där den strandat. Man skulle ha gjort flera försök att nå toppen men aldrig lyckats ta sig mer än halvvägs.[2]


Citat från Bibeln[redigera | redigera wikitext]

I Bibelns 1:a Mosebok 8:4-5 går det att läsa följande om berget: "På sjuttonde dagen i sjunde månaden blev arken stående på Araratbergen. Vattnet fortsatte hela tiden att minska, och när den tionde månaden kom, på första dagen i månaden, blev bergens toppar synliga."

Sökandet efter Noas ark på Ararat[redigera | redigera wikitext]

Under åren har flera expeditioner anordnats till Ararat i sökandet efter arken. Detta har medfört flera teorier om var arken kan finnas. Utöver sökandet på Ararat finns det en teori som bygger på att arken ska ha funnits där den båtformade så kallade Durupinar-formationen finns idag. En annan är att det den ska finnas på berget Cudi. Den kända uppträcktsresande Marco Polo inledde sin berömda resa längs Sidenvägen till Kina genom att 1271 landstiga i hamnstaden Lajazzo i det då armeniska kungariket Kilikien, i närheten av Adana (Turkiet), och lär ha sagt att arken fanns på Ararat (se även Noah's Ark Search). Det finns även de som menar att Noas ark strandade på berget Aragats som ligger i republiken Armenien.

Ararat - armeniernas heliga berg[redigera | redigera wikitext]

Berget Ararat och Noas ark syns i mitten av Armeniens statsvapen.

Ararat som en gång i tiden låg i det historiska Armenien, har för armenier som överlevt det armeniska folkmordet, blivit en symbol för förfädernas hemland. Runt om i världen öppnar armenier butiker, föreningar, företag eller andra saker som bär namnet Ararat. Berget finns bland annat med på Armeniens statsvapen.

I Sverige finns det flera armeniska föreningar som bär namnet Ararat. Även Armeniska Riksförbundet i Sverige bär berget på sin logotyp.

Ararat på film[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.skimountaineer.com/ROF/ROF.php?name=Ararat
  2. ^ Resa till Persien med Ryska Ambassaden år 1817, Mauritz von Kotzebue. Svensk översättning S. N. Wahrman, 1822.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 39°42′N 44°17′Ö / 39.700°N 44.283°Ö / 39.700; 44.283