Hoppa till innehållet

Atlasspinnare

Från Wikipedia
Atlasspinnare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljPåfågelsspinnare
Saturniidae
SläkteAttacus
ArtAtlasspinnare
A. atlas
Vetenskapligt namn
§ Attacus atlas
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Atlasspinnare (Attacus atlas) är en av världens största fjärilar med en vingbredd på omkring 25 centimeter. Den hör till familjen påfågelsspinnare och förekommer i Sydostasien. Honan blir större än hanen och könen kan också skiljas åt på antennerna, hanen har betydligt större och yvigare antenner för att bättre uppfatta feromoner från honor. Vingarna är brunröda och vackert tecknade. Ett kännetecken är att det mitt på varje vinge finns en större, ljus och kilformad fläck. Det finns många beskrivna underarter som uppvisar variationer i färg och mönster.

Som andra fjärilar genomgår atlasspinnaren fullständig förvandling och har fyra utvecklingsstadier, ägg, larv, puppa och imago. Honan lägger äggen på undersidan av blad. Äggen kläcks efter cirka 14 dagar eller något tidigare, beroende på temperaturen. Larven når i det sista larvstadiet en längd på 115 millimeter. Flera olika växtarter kan vara värdväxter åt larven, däribland äkta kanel, rambutan och arter i citrussläktet.

Förpuppningen sker i en 7–8 centimeter lång kokong som hängs fast i vegetationen med en silkestråd och tar cirka fyra veckor. De fullbildade fjärilarna intar ingen föda och lever upp till två veckor.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]