Hoppa till innehållet

Australiens liberala parti

Från Wikipedia
Australiens liberala parti
Liberal party of Australia
FörkortningLPA
LandAustralien Australien
PartiledarePeter Dutton
Grundat31 augusti 1945
Politisk ideologiKonservatism
Marknadsliberalism
Politisk positionCenter-höger
Australiens representanthus
Mandat
42 / 151
Australiens senat
Mandat
31 / 76
Webbplats
http://www.liberal.org.au

Australiens liberala parti (engelska: Liberal Party of Australia) är ett borgerligt politiskt parti i Australien, bildat 1944 och formellt registrerat den 31 augusti 1945. Partiet föregicks av The Commonwealth Liberal Party (upplöst 1916) och United Australia Party. Partiet är, tillsammans med Australiens arbetarparti, ett av de två dominerande partierna i landets politik.

Generellt agerar partiet frihandelsvänligt, men accepterar stor statlig inblandning i ekonomin, även om denna position omprövats sedan 1980-talets privatiseringar (som leddes av Bob Hawkes Laborregering). Partiet värnar också banden till USA, vilket visat sig genom att man stödde invasionen av Irak 2003. Liberala partiet är alltså sitt namn till trots konservativt, men förordar å andra sidan ekonomisk liberalism.

Partiet har ett tätt samarbete med National Party samt lokalavdelningarna Country Liberal Party och Liberal National Party (en regional sammanslagning av liberalerna och National Party i Queensland). Tillsammans formar men den så kallade koalitionen (Coalition), som i det federala parlamentet i hög grad uppträder som ett samlat mitten-höger-block, både i regeringsställning och under oppositionsperioder.

Partiet bildade senast federal regering 2013–2022, men är sedan parlamentsvalet 2022 i opposition.