Azawad

Från Wikipedia
Version från den 11 januari 2018 kl. 02.47 av LincMad (Diskussion | Bidrag) (Jag korrigerade stavningen av "Azawad" i Tifinagh, med en officiell källa.)
Azawad
ⴰⵣⴰⵓⴷ[1]
دولة أزواد المستقلة
État indépendant de l'Azawad
ValspråkEnighet, Rättvisa, Frihet
läge
Huvudstad
(även största stad)
Gao
Officiellt språk tuaregiska, franska
Statsskick republik
 -  President Bilal Ag Acherif
Självständighet från Mali 
 -  Deklarerad 6 april 2012 
Area
 -  Totalt 820 000 km² (-)
Befolkning
 -   års uppskattning 1 300 000 (-)
 -  Befolkningstäthet 1,59 inv./km² (-)
Tidszon UTC+0
Landsnummer 223

Azawad (tamashek, arabiska: أزواد) är en sedan 2012 en självutropad stat i nordvästra Afrika, självständig efter ett tuaregiskt uppror i Mali.[2]

Huvudstad och största stad är Gao. Azawad med en landgräns strax öster om staden Mopti i Mali med en linje från Mauritanien till Burkina Faso.

Huvudstaden Gao.

Azawad uppskattas ha knappt 7 miljoner invånare. Landet saknar internationellt erkännande och betraktas fortfarande som en del av Mali. Azawad styrs av den islamistiska MNLA-gerillan med arabiska som huvudspråk till skillnad från södra Mali som har franska som huvudspråk och är kristet sedan kolonialtiden och med Bamako som huvudstad. Frankrike hade 2012 cirka 3 500 soldater i Mali. Efter de franska trupperna har soldater från flera västafrikanska länder ryckt in.

Konflikten

MNLA består av tuareger som en längre tid kämpat för självständighet. Efter Muammar Gaddafis död återvände många tuareger som tjänstgjort i den libyska armén till Mali och kunde förstärka kampen avsevärt.[2] Det resulterade i en revolution där den maliska armén i allt väsentligt besegrades och har fått lämna ifrån sig två tredjedelar av Malis yta till Azawad. Största delen av ytan i det nya landet ca 70 procent tillhör dock södra Sahara.

Tre rebellrörelser går ihop för att bilda enad front mot Malis regering i fredsförhandlingar, meddelade de på måndagen den 4/11 2013 efter ett möte i grannlandet Burkina Faso. De tre grupperna, som samlar tuareger och araber, är Nationella rörelsen för Azawads befrielse (MNLA), Azawads arabiska rörelse (MAA) och Högsta rådet för Azawads enighet (HCUA). De säger sig ha antagit en ”politisk plattform” samt bildat en förhandlingskommitté och ett gemensamt beslutsfattande organ. Uppgörelsen ska godkännas inom rörelserna innan den träder i kraft from 2014.

Referenser

Noter

  1. ^ ”Mouvement National de Liberation de l'Azawad”. Mouvement National de Liberation de l'Azawad. Mouvement National de Liberation de l'Azawad. http://www.mnlamov.net/. Läst 10 januari 2018. 
  2. ^ [a b] Palm, John. ”Kriget i Mali inne på sjätte året – gnistan kom från Libyen”. SvD.se. https://www.svd.se/kriget-i-mali-inne-pa-sjatte-aret--gnistan-kom-fran-libyen. Läst 4 juli 2017. 

Externa länkar